Ekskluzivni serijal: Sa Srbima na Kosovu iza „crvene linije“ ― čekajući veliki rasplet /video/

© Sputnik / Dejan SimićCrkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.
Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kako žive, o čemu razmišljaju, u šta veruju Srbi sa Kosova i Metohije koji danas, da bi se spasli, pokušavaju da ostanu nevidljivi, koji žive iza zidova, crvene linije koja razdvaja Srbe i Albance.

„Kompromisno rešenje“, zamrznuti konflikt, podela, razgraničenje, mirna korekcija granica, razmena teritorija, neki su od predloga za rešenje kosovskog pitanja o kojima se spekuliše. Dok je dijalog Beograda i Prištine faktički mrtav, velike sile imenuju nove posrednike za Kosovo i kao da pregrupišu snage pred odlučujuće diplomatske bitke koje bi mogle da se odigraju već u 2020. godini.

Kao da se najmanje o svemu pitaju Srbi iz enklava na Kosovu i Metohiji, koji su najugroženiji i najobespravljeniji narod u savremenoj Evropi. A u svim tim „budućim rešenjima“ radiće se o njihovoj glavi. I duši.

U iščekivanju kosovskog raspleta, Sputnjik je posetio Srbe koji žive na zemlji na kojoj su i grobovi njihovih predaka, bogomolje, kuće njihove dece. Razgovarali smo sa srpskim narodom, monaštvom i sveštenstvom koje živi na Kosovu i Metohiji.

Ekskluzivni video-serijal Sputnjika donosi ispovesti dve monahinje, jedinih Srpkinja koje još žive u Đakovici u manastiru Uspenja presvete Bogorodice, razgovor sa mati Anastasijom, igumanijom vaskrslog manastira Devič, intervju sa igumanom Visokih Dečana Savom Janjićem.

Novinarka Sputnjika Senka Miloš i snimatelji Dejan Simić i Branko Maksimović vode vas i u carski grad Prizren, u Bogosloviju koja se vratila kući, donose priču o biseru svetske arhitekture, crkvi Bogorodice Ljeviške, koja, iako je preživela NATO bombardovanje i pogrom, „umire“ u nebrizi onih koji žele da je „spasu“.

Narednih dana na našem portalu, fejsbuk profilu i jutjub kanalu pogledajte i kako izgleda život u jedinoj preostaloj srpskoj ulici u Orahovcu i zašto nobelovac Peter Handke želi da se vrati u srce Metohije, Veliku Hoču.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala