SAD i Iran razmenili zatvorenike

© Fotolia / Rudi1976Cirih
Cirih - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teheran i Vašington razmenili su danas zatvorenike — student postdiplomskih studija na američkom Univerzitetu Prinston oslobođen je u Iranu u zamenu za iranskog naučnika koji je držan u SAD, tokom retkog čina diplomatske saradnje dveju zemalja posle višemesečnih tenzija.

Tokom razmene koja je obavljena u Cirihu, iranski zvaničnici su predali američkog studenta kineskog porekla Sijuea Vanga, koji je bio u pritvoru u Teheranu od 2016. godine, u zamenu za naučnika Masuda Sulejmanija, kojem je suđeno u saveznoj američkoj državi Džordžiji.

„Drago mi je da će se profesor Masud Sulejmani i gospodin Sijue Vang uskoro pridružiti svojim porodicama“, naveo je iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif na Tviteru i zahvalio svima koji su bili uključeni u razmenu, posebno Vladi Švajcarske.

​Ubrzo nakon toga oglasio se i američki predsednik Donald Tramp i potvrdio u saopštenju Bele kuće da je Vang oslobođen i da se „vraća u SAD“.

„Vang je držan od avgusta 2016. pod izgovorom da je vršio špijunažu. Zahvaljujemo švajcarskim partnerima na pomoći u pregovorima da se Vang oslobodi iz Irana“, naveo je Tramp.

Vang je osuđen na 10 godina zatvora u Iranu zbog navodnog „infiltriranja“ u zemlju i slanja poverljivog materijala u inostranstvo. Njegova porodica i Prinston odlučno su negirali te tvrdnje.

Iran je u prošlosti zatvarao ljude sa dvostrukim državljanstvom i one sa zapadnim vezama, da bi ih kasnije koristio kao „žetone“ u pregovorima, preneo je Tanjug.

Sulejmanija, koji radi na istraživanju matičnih ćelija, hematologiji i regenerativnoj medicini, američke vlasti su uhapsile pod optužbom da je prekršio trgovinske sankcije, pokušavajući da biološki materijal prebaci u Iran.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala