Protest „1 od 5 miliona“ u Beogradu /video/

Pratite nas
U Beogradu se održava 53. protest „Jedan od pet miliona“. Organizatori su u četvrtak saopštili da ovaj protest neće prijaviti policiji.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu okupljenima se obratio profesor psihologije na Filozofskom fakultetu Žarko Trebješanin, koji je rekao da se vlast „hvali fiktivnim uspesima u privredi i u ekonomiji“, a da je zapravo uspešna u „proizvodnji afera, skandala, lopovluka, govora mržnje, nasilja, primitivizma i budalaština“.

Poručio je da su najveća pretnja vlasti slobodni, fer izbori i da se zato vlast opire da ih dopusti.

„Nama nema druge nego da se svim legitimnim, demokratskim i nenasilnim sredstvima borimo za istinski demokratske izbore koji su uslov za oslobađanje od kulta vođe i izgradnju pravne države i jakih institucija“, rekao je Trebješanin, preneo je Javni servis.

Vladimir Gajić, advokat uzbunjivača Aleksandra Obradovića, poručio je da se „neće pomeriti nijedan korak nazad“ dok ne sruše Vučića i, kako kaže, „bandu sa kojom vlada zemljom“.

Okupljenima se obratila i potpredsednica SSP-a Marinika Tepić.

„Svako ko je jednom šetao u ovih godinu dana, može da bude ponosan ne samo pred sobom, već i pred svima drugima. Ovo nije samo protest, ovo je borba za normalan život, borba za svakog čoveka, borba da vratimo državu narodu, borba za našu sreću“, poručila je Tepićeva.

Rekla je i da „ne treba kritikovati one s povezom na očima“, već im pomoći da se oni oslobode mraka.

Guranje ispred Skupštine Srbije

Nešto kasnije više učesnika protesta probilo se do ulaznih vrata Skupštine Srbije na Trgu Nikole Pašića i tom prilikom je došlo do guranja, dok je jedan demonstrant pokušao da jarbolom od zastave probije staklo na vratima, u čemu ga je sprečilo skupštinsko obezbeđenje, preneo je Tanjug.

Među demonstrantima na vratima Skupštine bio je i predsednik pokreta Dveri Boško Obradović.

Kada su došli ispred zgrade Skupštine, na stepenište je izašlo nekoliko pripadnika skupštinskog obezbeđenja u civilu, koje ih je upozorilo da se ne penju dalje, ali oni su prošli pored njih.

Veći deo učesnika protesta je nastavio šetnju, dok je jedan deo na kratko još ostao ispred vrata parlamenta, nakon čega su se pridružili koloni.

Oni su se potom uputili ka Terazijama, a protest je završen na Trgu republike, gde su organizatori najavili da ni sledeći skup neće prijaviti policiji ukoliko ne budu privedeni napadači na jednog od organizatora protesta Srđana Markovića.

Organizatori su rekli da je ovo što se videlo večeras na protestu samo upozorenje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala