Pentagon: Amerika mora da sustigne Rusiju u hipersoničnom oružju

Najverovatniji izgled ruske hipersonične rakete 3M22 "Cirkon"
Najverovatniji izgled ruske hipersonične rakete 3M22 Cirkon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države moraju da sustignu Rusiju u razvoju hipersoničnog oružja i „svaki dolar“ ide na to, izjavio je američki ministar odbrane Mark Esper.

Na bezbednosnom forumu u Kaliforniji Esper je upitan o razvoju hipersoničnog oružja u Rusiji.

„Napravili smo pauzu u ovoj tehnologiji pre nekoliko godina, kada smo očigledno bili u vođstvu, a sada pokušavamo da ih sustignemo. Ministarstvo odbrane ulaže svaki dolar koji može, svaki dolar koji fizički možemo da iskoristimo kako bi smo postigli konkurentsku prednost u oblasti hipersoničnog oružja“, istakao je Esper.
Lansiranje rakete Grifin iz lansera MK-60 sa američkog patrolnog broda Tajfun  - Sputnik Srbija
Pravi razlog povlačenja SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa — obuzdavanje Kine i Rusije

„Zabrinut sam što oni (Rusija) razvijaju različito oružje, strateško oružje koje je izvan okvira trenutnog Sporazuma o strateškom naoružanju. O tim stvarima nema ni izveštaja ni potvrde. Tokom godina i prethodna američka administracija i aktuelna videle su da oni (Rusija) obmanjuju Sporazum. A sada imaju vojni potencijal koji mi nemamo u vezi sa raketama srednjeg i kratkog dometa. Tako da mi vrlo pažljivo pratimo ono što rade Rusi“, objasnio je Esper.

Sjedinjene Američke Države povukle su se iz Sporazuma o likvidaciiji raketa srednjeg i kratkog dometa. Rusija je odbacila američke tvrdnje.

Rok važenja Sporazuma o smanjenju i ograničavanju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) ističe početkom 2021.godine i Sjedinjene Američke Države još nisu odlučile da li nameravaju da ga produže.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala