Direktor ukrajinskog „Naftogasa“: Nemoguće oprostiti tri milijarde dolara

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaNaftogas Ukrajine
Naftogas Ukrajine  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izvršni direktor ukrajinskog „Naftogasa“ Jurij Vitrenko prokomentarisao je izjavu premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, koji je pozvao strane da dođu do „nulte opcije“ za rešavanje gasnog spora.

„’Nulta opcija‘ je, pre svega, poštovanje odluka arbitraže, kako bi dug ’Gasproma‘ prema ’Naftogasu‘ bio jednak nuli“, napisao je Vitrenko na svojoj stranici na Fejsbuku.

On je podsetio da ruska državna korporacija treba da plati 2,6 milijardi dolara prema rešenju suda u Stokholmu.

„Nemoguće je zaboraviti da ’Gasprom‘ nije ispunio svoje obaveze, oprostiti ’Gaspromu‘ tri milijarde dolara i povući zahteve za potraživanjima u novoj arbitraži bez adekvatne nadoknade.“

Ranije je Dmitrij Medvedev istakao da ukrajinska kompanija i „Gasprom“ neće moći da se dogovore o novom ugovoru ako Kijev nastavi da zahteva isplatu prema sudskim odlukama. Medvedev je napomenuo da strane moraju da se dogovore o obostrano korisnom rešenju. Ruski premijer je takođe pozvao Kijev da odustane od nametanja visokih tranzitnih carina.

Pregovori u Beču

Strane su u petak održale pregovore nakon kojih je Vitrenko izjavio da je Ukrajina pristala da dobija gas od Rusije na račun otplate obaveza prema odluci arbitraže u Stokholmu. On je naglasio da je „Naftogas“ spreman da odustane od novih potraživanja ukoliko strane potpišu dugoročni sporazum za tranzit koji bi pokrio sve rashode Kijeva. Vitrenko je, takođe, napomenuo da ukrajinska kompanija treba da dobije kompenzaciju jer „Gasprom“ nije ispunio svoje obaveze prema postojećim ugovorima.

Sa svoje strane, ministar energetike Rusije Aleksandar Novak rekao je da pregovori o gasu teku u intenzivnom formatu. Prema njegovim rečima, trenutno je ključno rešavanje sudskih sporova. Prema rečima ministra, trebalo bi stvoriti konkurentne uslove za tranzit.

„U tom slučaju, naravno, tranzit će biti sačuvan i imaćemo mogućnosti, između ostalog, da iskoristimo gasni transportni sistem Ukrajine“, dodao je Novak.

Gasni sporazum

Postojeći ugovor o tranzitu ruskog gasa ističe krajem ove godine.

Moskva insistira na tome da novi sporazum može da se potpiše pod uslovom obostranog odbacivanja zahteva pred međunarodnim sudom i prekida parničnog postupka.

Kijev smatra da su ovi uslovi neprihvatljivi. „Naftogas“ procenjuje svoja potraživanja od „Gasproma“ na ukupno 22 milijarde dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala