Vučićeva izjava o Račku „neprihvatljiva“ za EU

© Sputnik / // REUTERS, Yves HermanZastave EU isred sedišta EU u Briselu
Zastave EU isred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prištinska „Gazeta ekspres“ večeras je objavila odgovor koji je, kako tvrdi, dobila od službe za saradnju sa medijima EU, a u kome se navodi da je izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je „masakr u Račku izmišljotina Vilijema Vokera“ neprihvatljiva za EU.

„Poricanje i revizionizam u suprotnosti su sa vrednostima Evropske unije i u suprotnosti sa projektom integracije Zapadnog Balkana u EU“, navodi se u odgovoru iz Brisela za prištinski list.

Kako prenosi „Gazeta ekspres“, prema navodima iz EU, „nema prostora da se negiraju ili relativizuju događaji koji su se dogodili u Račku, na Kosovu, u januaru 1999“.

List navodi da u Briselu kažu da regionu Zapadnog Balkana treba pomirenje, iskren rad i poštovanje prema žrtvama.

„Vlasti bi trebalo da rade na tome da obezbede da se prošlost vrednuje pošteno i s uvažavanjem prema žrtvama. Regionu je potrebno pomirenje, stabilnost i normalizacija odnosa“, saopšteno je iz pres-službe EU, prenosi list.

Što se tiče dvogodišnje zatvorske kazne za bivšeg kosovskog ministra Ivana Todosijevića zbog izjava o masakru u Račku, EU smatra, kako navodi „Gazeta“, da je na sudovima da utvrde da li određene izjave predstavljaju krivična dela.

„Kazna mora biti proporcionalna, uzimajući u obzir sve elemente slučaja“, navodi se u odgovoru pres-službe EU za ’Gazetu ekspres‘“.

Inače, albanski ministar spoljnih poslova Gent Cakaj uporedio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ministrom propagande nacističke Nemačke Jozefom Gebelsom zbog toga što je Vučić rekao da su navodi o zločinu nad civilima u Račku izmišljeni.

Izjava predsednika Vučića o Račku izazvala je oštra reagovanja i u Prištini, a podneta je i krivična prijava pred Specijalnim tužilaštvom Kosova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala