Voker odgovara Vučiću: Žao mi je što se ne slažemo

© AP Photo / Ronald ZakVilijam Voker
Vilijam Voker - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nekadašnji šef verifikacione misije OEBS-a na KiM Vilijam Voker izjavio je da mu je „žao što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne slaže s njim“ u vezi sa slučajem „Račak“.

„Masakr u Račku izvršile su bezbednosne snage iz Beograda i ko god da je odgovoran za taj masakr mora biti izveden pred lice pravde… Žao mi je što se gospodin Vučić ne slaže i misli drugačije“, rekao je Vilijam Voker za KTV.

„Ovo nije prvi put u poslednjih dvadeset godina da me zvaničnici u Beogradu nazivaju različitim imenima i izmišljaju šta se dogodilo u Račku. Postoji dovoljno dokaza da se to dogodilo. Prisustvovao sam sahrani četrdeset i više ljudi koji su tamo ubijeni i masakrirani. Izvršili smo jednu, i druge istrage su izvršene takođe o ovom masakru, i svi su došli do istog zaključka, isto ono što sam ja rekao“, rekao je Voker.

Navodi da je Beograd u poslednjih dvadeset godina „više puta pokušavao da porekne ono što su učinile njihove policijske snage u nebranjenom selu Račak“.

„Duboku zabrinutost“ izneo je povodom toga što počinioci ovih ubistava još uvek nisu kažnjeni.

„Masakr u Račku izvršile su bezbednosne snage iz Beograda i ko god da je odgovoran za taj masakr mora biti izveden pred lice pravde. Znam da se to još uvek nije dogodilo i bojim se da Srbija pretenduje da je ovaj masakr prevara. Ali mislim da svet zna bolje“, rekao je za KTV.

Protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića podneta je krivična prijava pred kosovskim Specijalnim tužilaštvom „zbog negiranja zločina i masakra u Račku“, rekao je advokat Tom Gaši, a prenose kosovski mediji. Serija reakcija je usledila nakon izjave predsednika Srbije da je „zločin u Račku fabrikovan“, kao i da je „sve falsifikovao onaj belosvetski prevarant, lopuža i hohštapler i prevarant, Voker“.

Danica Marinković, koja je kao istražni sudija prva obavila uviđaj posle sukoba u Račku u zimu 1999. godine, kaže, međutim, da se u Račku nije dogodio genocid.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala