UPC podržala inicijativu o Svepravoslavnom saboru u Jordanu

CC BY-SA 4.0 / The Presidential Administration of Ukraine / (cropped photo)"Obъedinitelьnый sobor" v Sofiйskom sobore, Ukraina
Obъedinitelьnый sobor v Sofiйskom sobore, Ukraina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sveti sinod Ukrajinske pravoslavne crkve podržao je inicijativu jerusalimskog patrijarha Teofila da se održi Svepravoslavno savetovanje u Jordanu, istakavši da je to jedini način za izlazak iz krize na polju međupravoslavnih odnosa.

„Jedini način za izlazak iz te krize je Svepravoslavni sabor i rešavanje celog kompleksa tih problematičnih pitanja. Uprkos svim poteškoćama koje su povezane sa sazivanjem takvog savetovanja, mi trenutno ne vidimo drugi izlaz iz krizne situacije. Stoga pozdravljamo inicijativu blaženog patrijarha Svetog grada Jerusalima i cele Palestine Teofila Trećeg da se sazove Svepravoslavno savetovanje u Jordanu“, navodi se u saopštenju Sinoda, koje je objavljeno na sajtu Ukrajinske pravoslavne crkve.

U saopštenju se ističe da je Jerusalimska patrijaršija i pre pomagala UPC u teškim vremenima.

Prekid evharistijskog opštenja 

Prekid evharistijskog opštenja sa onima koji su priznali ukrajinske raskolnike ne ide u „pravcu samoizolacije“, nego u smeru „zaštite crkve od bogohuljenja“ i zastupanja „čistote kanonskog predanja“, navodi se u saopštenju Svetog sinoda UPC.

Kijev za vreme praznika - Sputnik Srbija
Ukrajina bi da slavi Božić po gregorijanskom kalendaru

„Optužbe na račun UPC da se kreće putem samoizolacije zbog toga što prekida evharistijsko opštenje sa onima koji su stupili u opštenje sa raskolnicima, lažne su i manipulativne. Mi zastupamo čistotu kanonskog predanja crkve i štitimo crkvu od bogohuljenja“, ističe se u dokumentu.

Kako se navodi, anticrkvenim delima se briše granica između crkve i raskola.

Krajem 2018. godine, na inicijativu ukrajinski vlasti i carigradskog patrijarha formirana je raskolnička struktura ― takozvana Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU), koja je nastala udruživanjem dve druge raskolničke „crkve“.

PCU je postala skoro potpuno nezavisna od Carigrada nakon što je dobila tomos o „autokefalnosti“ od carigradskog patrijarha Vartolomeja.

Ruska pravoslavna crkva je u oktobru 2018. godine prekinula je evharistijsko opštenje sa carigradskim patrijarhom.

Kasnije su takozvanu Pravoslavnu crkvu Ukrajine priznale i Aleksandrijska i Grčka pravoslavna crkva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala