U Vladu stigao predlog — traže trijumfalnu kapiju u Beogradu

© AFP 2023 / LIONEL BONAVENTUREFrancuski vojnici tokom parade kod Trijumfalne kapije u Parizu na obeležavanju godišnjice primirja u Prvom svetskom ratu
Francuski vojnici tokom parade kod Trijumfalne kapije u Parizu na obeležavanju godišnjice primirja u Prvom svetskom ratu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski pokret obnove (SPO) predložio je Vladi Srbije i Skupštini grada Beograda da se u prestonici podigne trijumfalna kapija, kao simbol pobede srpske vojske i države u Balkanskim ratovima i Velikom ratu.

Zamenik predsednik te stranke Aleksandar Čotrić, u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, navodi da ta stranka smatra da Beograd i Srbija zaslužuju takvo monumentalno obeležje.

„Takvo monumentalno obeležje će podsećati na blistave trenutke naše istorije i biti nadahnuće sadašnjim i budućim generacijama kako se voli i brani svoja otadžbina“, naveo je Čotrić.

SPO, dodao je Čotrić, predlaže da trijumfalna kapija bude podignuta u nekadašnjem Kraljevom, danas Pionirskom parku, između zdanja Skupštine Srbije i Novog dvora, odnosno sadašnjeg Predsedništva.

Spomen kompleks

Ta stranka predlaže i da u blizini tog simbola prestonice budu postavljeni i dostojni spomenici kralju Petru Prvom Oslobodiocu i kralju Aleksandru Ujedinitelju.

SPO podseća da su oni kao komandati srpske vojske zaslužni za velike pobede kod Kumanova, na Bregalnici, Ceru, Kolubari, Solunskom frontu i drugim bojištima od 1912. do 1918. godine.

Trijumfalna kapija je trebalo da bude podignuta u Beogradu u predvečerje Drugog svetskog rata, u slavu kraljeva Petra i Aleksandra Karađorđevića i vojvoda, generala, njihovih spartanskih oficira i vojnika. Ostvarenje te ideje sprečili su Drugi svetski rat, slom Kraljevine Jugoslavije i pobeda komunističke revolucije“, naveo je Čotrić.

Iako je od tada prošlo više od sedamdeset godina, nije kasno da u mermer spomen obeležja budu uklesani likovi i imena: Radomira Putnika, Živojina Mišića, Stepe Stepanovića, Petra Bojovića, Pavla Jurišića Šturma, Dragutina Gavrilovića, Milunke Savić, Danila Purića, piše u saopštenju.

I junaci iz Crne Gore

Na mermeru bi, dodao je Čotrić, bili i junaci iz Crne Gore. Spisak bi bio duži od onog koji se nalazi na Trijumfalnoj kapiji u Parizu, podignutoj u čast pobeda Napoleona Bonaparte.

Čotrić smatra da bi u mermeru trijumfalne kapije Srbije trebalo da bude upisano i priznanje nemačkog feldmaršala Augusta fon Makenzena: „Mi smo se borili sa vojskom o kojoj smo slušali samo u bajkama“.

„Danas nema Jugoslavije, ali trijumfalne kapije Srbije mora da bude, i to kao spomenika onima koji su zaslužili večni plamen poštovanja i divljenja, onima nad kojima je počinjen zločin bez koga ne bi bio moguć ni zločin nad državom niklom iz njihove krvi“, naveo je Čotrić.

On je istakao da je vreme da prestanemo sa kultom jadikovanja i obeležavanja poraza i da se okrenemo slavljenju uspeha i pobeda koje su srpski narod učinile poštovanim i vrednim divljenja širom Evrope i sveta, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala