Turska optužila NATO: Ostavili ste nas da se sami borimo protiv terorista

© AFP 2023 / ALBARAKA NEWS Teroristi DAEŠ-a blizu granice Turske i Sirije
Teroristi DAEŠ-a  blizu granice Turske i Sirije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Turske Hulusi Akar optužio je NATO, rekavši da je Alijansa ostavila njegovu zemlju da se sama bori protiv terorista.

„Na kraju krajeva, nije postignut nikakav sporazum (o pružanju podrške Turskoj u borbi protiv snaga samoodbrane sirijskih Kurda). Ostali smo sami u borbi protiv terorizma. Određeni krugovi pokušavaju da tumače korake koje smo preduzeli da zaštitimo svoju nacionalnu bezbednost kao ignorisanje NATO-a. Naravno, te tvrdnje nisu u skladu sa činjenicama“, ocenio je Akar, prenosi agencija Anadolija.

S-400 transport u Tursku - Sputnik Srbija
Turska kupuje još jednu partiju S-400?

On je dodao da Turska nastavlja da „efikasno ispunjava“ svoje obaveze pred NATO-om, s obzirom na činjenicu da je turska armija druga na listi najmoćnijih u Alijansi i izdvaja 1,9 odsto od BDP-a na odbranu.

Ranije je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu odbacio tvrdnje da je Ankara napravila ustupke na samitu NATO-a u Londonu za vreme razgovora o planovima Alijanse o odbrani baltičkih država. On je dodao da taj plan neće biti obelodanjen dok se ne objavi plan NATO-a za zaštitu Turske od pretnji, uključujući i pretnje koje dolaze od snaga samoodbrane sirijskih Kurda, koje Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala