„Ruski špijuni“ u Alpima — odgovor na „moždanu smrt“ NATO-a

© Foto : BrainMaYPut kroz Francuske Alpe
Put kroz Francuske Alpe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nova saga o „ruskim špijunima“ u francuskim Alpima odgovor je na Makronovu izjavu da Rusija nije neprijatelj Zapada. Obaveštajne službe zapadnih zemalja nisu konfiskovale oružje ili pronašle bilo kakve druge dokaze, komentarišu za Sputnjik ruski stručnjaci najnoviju informaciju koju su plasirale zapadne obaveštajne agencije.

Podsetimo, francuski „Mond“ objavio je spisak od 15 ruskih špijuna GRU, koji su imali bazu na istoku Francuske. Prema podacima „Monda“, o pet ruskih agenata se nije znalo ništa, dok su ostalih 10 bili povezani sa navodnim državnim udarom u Crnoj Gori, „trovanjem“ bugarskog biznismena i „slučajem Skripalj“. Svi agenti navodno pripadaju jednoj jedinici koja deluje već barem deset godina. Francuska obaveštajna služba smatra da je na Alpima mogla biti rezervna i logistička baza GRU, tj. posebne jedinice ruske obaveštajne služba, koja je, kako list navodi, „specijalizovana za ubistva“.

Tvrdi se da su između 2014. i 2018. godine ruski agenti više puta boravili u malim francuskim gradovima na jugoistoku zemlje. Francuski „Mond“ piše da su špijuni obavljali akcije u Bugarskoj, Moldaviji, Crnoj Gori, ali ne i u Francuskoj.

Baze za dnevnu upotrebu

Ta informacija naišla je na oštre komentare ruskih stručnjaka. Igor Korotčenko, vojni stručnjak i glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana“, u izjavi za Sputnjik kaže da to nije informacija, već dezinformacija.

„To je namerno urađeno kao odgovor na Makronovu izjavu da je NATO doživeo ’moždanu smrt‘ i da Rusija nije neprijatelj Zapada. Naime, da bi se pokazalo da neprijatelj ipak postoji, evo ga on sa opremljenom bazom na francuskim Alpima, i na osnovu toga je i objavljena ova lažna vest. Ovo je još jedna u nizu ’novinarska patka‘“, tvrdi Korotčenko.

On je kategoričan u svom stavu da je u pitanju lažna informacija.

„Zapadne obaveštajne agencije su mogle saopštiti i da je GRU opremila svoju bazu na Mesecu, Marsu ili Veneri i da odatle ruski špijuni zracima kontrolišu svest zapadnih političara. To je otvorena laž“, ironično zaključuje ekspert.

Baze su tu, a oružje?

Još jedan ruski vojni stručnjak i penzionisani pukovnik Anatolij Matvijčuk deli mišljenje svog kolege.

„U poslednje vreme NATO se veoma aktivirao, posebno nakon svojih detaljnih sastanaka i mislim da će se zbog toga pojavljivati sve više i više sličnih ’baza‘. Moramo da vidimo šta su konkretno tamo našli i na koji način su sprovodili ovu istragu. Mislim da je ovo lažna vest kako bi se ponovo privukla pažnja“, tvrdi ekspert.

Zapadne obaveštajne službe nisu konfiskovale oružje ili pronašle bilo kakve druge dokaze i taj podatak još više potvrđuje mišljenje eksperata da je vest lažna. Bez dokaza i jakih argumenata vest o „bazi ruskih špijuna u Francuskoj“ se ne može shvatiti ozbiljno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala