Putin: Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ skoro završena

© Foto : Nord Stream 2 / Paul LangrockPolaganje cevi tokom izgradnje gasovoda "Severni tok 2" u Lubminu
Polaganje cevi tokom izgradnje gasovoda Severni tok 2 u Lubminu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Radovi na polaganju cevi gasovoda „Severni tok 2“ privode se kraju, a puštanjem gasne magistrale u rad ne znači da Rusija želi da obustavi tranzit gasa preko Ukrajine, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Sada smo blizu završetka radova na izgradnji gasovoda, čije će puštanje u rad omogućiti da se udvostruči isporuka ruskog gasa u Nemačku“, rekao je ruski predsednik.

On je naglasio da je „Severni tok 2“ komercijalni projekat i da vlast zapravo ne učestvuje u njemu.

Ponovio je i da to ne znači da Rusija namerava da prekine tranzit gasa preko teritorije Ukrajine, ali da je glavno pitanje da li je ta ruta ekonomski isplativa.

Polaganje cevi tokom izgradnje gasovoda Severni tok 2 u Lubminu - Sputnik Srbija
Vašington se pohvalio: Usporili smo „Severni tok 2"

Ruski predsednik je takođe naveo i da se nada da će ukrajinske i ruske kompanije pronaći obostrano prihvatljivo rešenje za tranzit gasa u evropske zemlje.

„U Beču vodimo pregovore sa našim ukrajinskim partnerima. Kako vidim, obe strane imaju zahtevne pozicije, koje su prilično teške za realizaciju. Ipak se nadam da će učesnici tih pregovora pronaći rešenje koje je prihvatljivo za sve strane“, kazao je on.

Ranije je ruski predsednik govorio o neprihvatljivim uslovima koje Ukrajina postavlja za nastavak tranzita gasa, rekavši da se nada da će sporni momenti biti rešeni. Putin je tada ocenio da se pregovori veoma sporo odvijaju.

„Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Severnog toka“. On će proći kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke.

Protiv realizacije gasovoda je nekoliko država, a naročito Ukrajina, koja se plaši gubitaka prihoda od transporta ruskog goriva, i Sjedinjene Američke Države, koje imaju ambiciozne namere za izvoz svog gasa u Evropu. Letonija, Litvanija i Poljska pak smatraju da je to politički projekat.

Rusija je više puta pozivala da se gasovod ne posmatra kao sredstvo uticaja. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, Moskva taj projekat posmatra isključivo sa ekonomske strane.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala