Otkrivamo nepoznate priče o biserima Jugoslovenske kinoteke

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ko je od slavnih svetskih reditelja, glumaca i drugih filmskih stvaralaca prošao kroz Jugoslovensku kinoteku tokom proteklih sedam decenija? Kakve bisere, zabeležene na filmskoj traci, čuva ova ustanova kulture?
Otkrivamo nepoznate priče o biserima Jugoslovenske kinoteke

Ko su ljudi koji su proteklih 70 godina gradili istoriju Kinoteke, borili se za njen opstanak i doneli joj svetski ugled? Šta su budući izazovi jednog od najznačajnijih evropskih filmskih arhiva? Na ova pitanja, u emisiji „Orbita kulture“ potražili smo odgovore od autorke monografije „Jugoslovenska kinoteka — 70 godina“ Maje Medić i direktora Jugoslovenske kinoteke Jugoslava Pantelića.

Još jedan „sedamdesetogodišnjak“ — Pozorište na Terazijama, svoj jubilej obeležava pod sloganom „70 godina novi“. U razgovoru sa jednim od doajena ovog teatra, glumcem Radetom Marjanovićem, i koreografom i igračem Milanom Gromilićem pokušali smo da otkrijemo zbog čega se većina predstava Pozorišta na Terazijama igra po više od stotinu puta, ali i koliko je kompleksan i naporan rad u pozorišnom žanru koji na sceni ostavlja utisak lakoće i raspevanosti.

Slušajte nas i saznajte kako je proteklo otvaranje nove sezone u pozorištu KPGT gde je pre tri večeri izveden komad nobelovca Petera Handkea „Psovanje publike“ u režiji Ljubiše Ristića.

Šta se sve našlo na izložbi fotografija „VASKRS svetinja“, otvorenoj ove nedelje u Kući Đure Jakšića u Beogradu i s kakvom se emocijom fotograf dve decenije kasnije vraća na mesta s kojih je objektivom ovekovečio ruine srpskih manastira u Crnoj Gori — pitamo autora izložbe, foto-reportera „Večernjih novosti“ Zorana Jovanovića Mačka.

Naši gosti biće i prvaci Ruskog državnog baleta iz Sankt Peterburga Vera Osipenko i Maksim Kudrjavcev koji nastupaju u Sava centru u baletskoj predstavi na ledu „Krcko Oraščić“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala