„Naftogas“ saopštio uslove za rešavanje sporova s „Gaspromom“

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaTabla na zgradi kompanije "Naftogas Ukrajine" u Kijevu
Tabla na zgradi kompanije Naftogas Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izvršni direktor ukrajinske kompanije „Naftogas“ Jurij Vitrenko izjavio je da je Kijev saglasan da dobija ruski gas u zamenu za poništavanje duga koji ruski „Gasprom“ treba da isplati na osnovu odluke Stokholmskog suda.

Nakon pregovora predstavnika „Gasproma“ i „Naftogasa“ održanih u Beču, Vitrenko je na svojoj stranici na Fejsbuku napisao da će pod tim uslovima biti potpisan novi ugovor o tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu.

„Naftogas“ je spreman da odustane od novih tužbi i potraživanja, ukoliko bude bio zaključen dugoročni ugovor o tranzitu koji će pokrivati sve troškove Ukrajine.

Ukrajinska kompanija treba da dobije kompenzaciju za neispunjene obaveze „Gasproma“ iz važećih ugovora, dodao je Vitrenko i naveo da je Evropska komisija zatražila od obe strane da razmotre rešavanje sudskih sporova pošto „Gasprom“ to uključuje u paket pregovora o tranzitu.

„Upravo smo to i učinili“, rekao je menadžer „Naftogasa“.

Prema njegovim rečima, Kijev je sada spreman da se vrati trilateralnim pregovorima i da obavesti Evropsku komisiju da je ispunio njen zahtev.

„Gasprom“ je za konstruktivan dijalog

„Gasprom“ je saopštio da je direktor te kompanije Aleksej Miler o situaciji u vezi s tranzitom gasa kroz Ukrajinu razgovarao s predstavnikom nemačke vlade Georgom Grafom Valderzeom.

„Gasprom“ od ukrajinske strane očekuje konstruktivan stav u vezi s kompleksom pitanja o saradnji u gasnoj sferi, uključujući ekonomsku održivost uslova tranzita ruskog gasa kroz teritoriju Ukrajine od 2020. godine.

U saopštenju se dodaje da „Ukrajina nastavlja da implementira u nacionalno zakonodavstvo odredbe Trećeg ekonomskog paketa EU. Taj posao još nije završen i podrazumeva stvaranje sertifikovanog nezavisnog gasnog operatera“.

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaDirektor "Gasproma" Aleksej Miler
„Naftogas“ saopštio uslove za rešavanje sporova s „Gaspromom“ - Sputnik Srbija
Direktor "Gasproma" Aleksej Miler

Gasni spor

U decembru 2017. i februaru 2018. godine Stokholmski sud je doneo odluke u vezi sa sporovima „Gasproma“ i „Naftogasa“ o ugovorima o isporuci i tranzitu gasa, na osnovu kojih je, u krajnjem zbiru, „Gasprom“ trebalo da isplati ukrajinskoj kompaniji 2,56 milijardi dolara.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je ranije da je Moskva zainteresovana za rešavanje spornih pitanja.

„Smatramo da pre svega treba da budu rešeni sudski procesi. To je ključno pitanje. Takođe, treba da budu stvoreni uslovi za tranzit gasa koji su konkurentni u odnosu na druge. U tom slučaju, naravno, tranzit će biti sačuvan, i mi ćemo imati mogućnost da koristimo gasno-transportni sistem Ukrajine“, rekao je Novak za ruski „Treći kanal“.

Novak je dodao da u pregovorima o gasu učestvuju ruski „Gasprom“, ukrajinski „Naftogas“ i operater Gasno-transportnog sistema Ukrajine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala