Lavrov: Zelenski pokazao volju za mir u Donbasu

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pokazao je da ima volju za postizanje mira u Donbasu, bez obzira na prepreke koje stvaraju ekstremisti i ultranacionalisti, ocenio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Sada, kada je predsednik Zelenski zaista ispoljio volju da postigne mir, bez obzira na sve one prepreke koje se periodično pojavljuju pred njim, pre svega one koje stvaraju ultraradikali i neonacisti, naše kolege pozdravljaju napredak koji je postignut u ispunjavanju prethodnih odluka ’normandijskog formata‘“, rekao je Lavrov nakon sastanka s italijanskim kolegom Luiđijem di Majom u Rimu, održanog na marginama konferencije „Mediteran: Rimski dijalog“.

Govoreći o predstojećem samitu lidera „Normandijske četvorke“ (Rusija, Ukrajina, Francuska, Nemačka) 9. decembra u Parizu, Lavrov je naglasio da Rusija očekuje da će na tom sastanku razumeti namere ukrajinskog rukovodstva u vezi s ispunjavanjem odredbi Minskog sporazuma, pošto zasad iz Kijeva stižu protivrečni signali.

„Razgovarali smo o Ukrajini. Imamo zajednički stav: neophodno je potpuno i dosledno ispunjavati Minski sporazum, koji je odobren Rezolucijom 2202 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Očekujemo da će namere ukrajinskog rukovodstva biti razumljivije tokom predstojećeg samita u ’normandijskom formatu‘, u ponedeljak u Parizu. Važno nam je da razumemo da Kijev ipak planira da radi na ispunjavanju Minskog sporazuma, jer iz ukrajinske prestonice stižu previše protivrečni signali od raznih zvaničnika“, rekao je Lavrov.

© Sputnik / Mikhail KlimentyevPredsednik Rusije Vladimir Putin i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku "Normandijske četvorke" u Berlinu
Lavrov: Zelenski pokazao volju za mir u Donbasu - Sputnik Srbija
Predsednik Rusije Vladimir Putin i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku "Normandijske četvorke" u Berlinu

Prema njegovim rečima, Rusija od „normandijskog samita“ očekuje dodatne dogovore koji bi pomogli da se prekine sukob na istoku Ukrajine.

„Očekujemo dodatne dogovore koji će omogućiti da se sukob prekine, koji će omogućiti da ljudi u Donbasu budu bezbedni, da se zaštite njihova prava koja potvrđuje Minski sporazum, takozvani zakon o posebnom statusu (Donbasa)“, rekao je Lavrov.

Rusija neće prva razmeštati rakete u Evropi

Rusija neće prva razmeštati naoružanje ni u jednom regionu sveta u kom nema američkih raketa, već će samo istom merom odgovarati na poteze SAD, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Zapad ne reaguje na predlog o moratorijumu (na razmeštanje raketa), izuzev predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji je, istina, rekao da je spreman da počne dijalog o toj temi. Polazim od toga da ćemo mi započeti taj dijalog“, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare s italijanskim kolegom Luiđijem di Majom u Rimu.

Ruski ministar je dodao da Moskva neće promeniti stav o tome da ne postavlja prva rakete u Evropi, čak i ako niko ne podrži moratorijum koji je predložila Rusija.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je predložio da se uvede moratorijum na razmeštanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi i drugim regionima. Putin je predlog uputio vodećim zemljama Evrope i Azije, kao i raznim međunarodnim organizacijama.

© TASS/POOL / Uđi u bazu fotografijaMinistri inostranih poslova Italije i Rusije, Sergej Lavrov i Luiđi di Majo
Lavrov: Zelenski pokazao volju za mir u Donbasu - Sputnik Srbija
Ministri inostranih poslova Italije i Rusije, Sergej Lavrov i Luiđi di Majo

Prijatan dijalog, nastavak početkom sledeće godine

Šef italijanske diplomatije Luiđi di Majo je izjavio da je s ruskim kolegom razgovarao o situaciji u Siriji, Libiji i o pitanju sankcija.

„To je bio veoma prijatan dijalog, koji potvrđuje da je Rusija za Italiju najvažniji sagovornik“, rekao je italijanski ministar.

Di Majo je dodao da će rusko-italijanski razgovori u formatu sastanka ministara diplomatije i odbrane biti održani u prvim mesecima naredne godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala