Imperija u dekadentnoj fazi: „NATO King Kong“ se raspada, ali je još opasan po okolinu

© Flickr / photosoftheheartAmerički vojnik u depresiji
Američki vojnik u depresiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO je kao King Kong. Male su mogućnosti da ta ogromna muskulatura nešto ozbiljno odluči, ali kandže i mišići još nisu atrofirali, kaže za Sputnjik sociolog i novinar dr Slobodan Reljić.

Bivši glavni urednik NIN-a objašnjava i da skandali po okončanju samita NATO-a u Londonu pokazuju ono što je odavno jasno, a to je da je u toku proces raspadanja Alijanse.

Politika može da pomaže ili odmaže takvim društvenim procesima, ali ne može da ih preokrene u suprotnom smeru, dodaje Reljić.

Donald Tramp otkazao je završnu konferenciju za štampu na samitu NATO-a, nakon što se na internetu pojavio video-snimak na kome mu se Emanuel Makron, Džastin Trudo i Boris Džonson rugaju.

Na video-snimku, nastalom na prijemu u Bakingemskoj palati kod kraljice Elizabete Druge i princa Čarlsa zabeleženo je kako čelnici nekih od najvažnijih američkih saveznica ogovaraju i ismevaju Donalda Trampa.

Na snimku se vide holandski, kanadski i britanski premijeri, Mark Rute, Džastin Trudo i Boris Džonson, i francuski predsednik Emanuel Makron kako stojeći u krugu razgovaraju uz čašicu.

NATO imperija više ne može da deluje

Reljić ističe da je već posle „penzionisanja“ Varšavskog pakta NATO postao realno bespotreban u svetu, osim da „ide i maltretira druge“, i otad više nije bio odbrambena, nego ofanzivna formacija, odnosno „kaznena ekspedicija, što smo mi najbolje videli pre 20 godina“.

„I u vreme agresije na SRJ, NATO je bio u istoj vrsti krize“, kaže naš sagovornik i podseća da smo i mi bili bombardovani pred jednu manifestaciju kao što je bila ova u Londonu.

„To što su oni nama tad radili malo je ’zalepilo‘ te odnose među državama-članicama, i oni su nastavili da funkcionišu još neko vreme. Naravno, ti procesi ne mogu da se zaustave i ne može voda da se ’okrene‘ i da ide uzbrdo“, kaže Reljić.

Prema njegovim rečima, NATO je došao u takvo stanje da tu više ne postoji mogućnost ozbiljnog političkog delovanja, jer „politika i ekonomija su suviše primitivne delatnosti da bi mogle da ’ukrpe‘ tako velike rupe i razlike koje postoje u toj bespotrebnoj organizaciji“.

„A opet, ta bespotrebna organizacija suviše dugo traje. I onda se u Londonu, pošto je politička ravan najbanalnija ravan u ljudskom ponašanju, pojavi neka najobičnija banalnost i svađa“, ocenjuje sagovornik Sputnjika.

Kraljica i „izabrani probisveti“

On dodaje da je to toliko daleko otišlo, da je tu dodata i britanska kraljica Elizabeta Druga, koja bi trebalo da je iznad tih „izabranih probisveta“, ali ni to simboličko pozivanje na staru tradiciju nije moglo da spasi samit u Londonu.

„Tu je svako ostao pri svojim stavovima, a na kraju su, kao i sve neozbiljne organizacije koje postoje, usvojili neki zajednički zaključak u kome su sve te razlike izbrisane time što su napisali neki zaključak“, kaže Reljić.

NATO u Londonu nije proizveo ništa što se nije moglo očekivati, ako se stvari gledaju malo dublje od političke ravni, smatra sagovornik Sputnjika.

​„Kad se raspadao Varšavski ugovor, on je bio u boljem stanju nego NATO danas. Kad je izgubio smisao postojanja, Varšavski ugovor se razišao. Mogli su i oni da nastave da se održavaju i samoponižavaju, ali tu je razlika u kulturnom pristupu. Na Istoku ljudi kad vide da nešto nema smisla, oni se raziđu, bez obzira da li se to zove poraz ili pobeda, a Zapad nije napravljen tako da oni mogu da priznaju sopstvene poraze“, ocenjuje Reljić.

NATO kao King Kong

Raspadanje NATO-a će da ide do takvih razmera da će to izgledati gore od rijalitija, zato što iza Alijanse stoji ogromna administracija koja troši dva odsto bruto društvenog proizvoda zemalja-članica, smatra Reljić.

Uz to, NATO strukture umešane su i u najprofitabilniju delatnost ― prodaju oružja, kaže Reljić i naglašava da će „samoponižavanje NATO-a ići dalje nego što mi i možemo da zamislimo“.

Međutim, NATO ima ogromne mogućnosti i potencijal uništavanja okolnih zemalja i ne može mnogo da se promeni, ali ne može ni da se utiče na to da to bude globalno društveno koristan, već ide u jednom vrlo opasnom pravcu.

Vreme za konja u parlamentu

Situacija na samitu NATO-a podseća na dekadentnu fazu uoči propasti Rimskog carstva u kome se sve strukture raspadaju, ističe Reljić i dodaje da se NATO kao vojna struktura raspada kao i nekadašnja vojska rimskog carstva.

„Raspad počinje tako i to se, naravno, na kraju završava, a mislim da smo blizu toga ― da se konj uvede u parlament. Onda dođe neko da uvede konja u parlament da pokaže da je čitav sistem pao na taj nivo. Ne potcenjujem ni moć Zapada ni njegov značaj u novom krugu uspostavljanja globalnih odnosa, ali taj proces raspadanja će još neko vreme da potraje, i tu ćemo videti najrazličitije stvari“, smatra Reljić.

© Sputnik / Radoje PantovićProfesor dr Slobodan Reljić, novinar i publicista
Imperija u dekadentnoj fazi: „NATO King Kong“ se raspada, ali je još opasan po okolinu - Sputnik Srbija
Profesor dr Slobodan Reljić, novinar i publicista

To će biti neprestano propadanje Zapada u odnosu na Istok, koji je već prošao fazu unutrašnjeg raspadanja, a Rusija i Kina su danas društva koja se konfigurišu za novu igru u svetu, ocenjuje sagovornik Sputnjika.

„Zapad će i dalje da nastavi proces raspadanja u svim sferama, a NATO je samo najbolja slika kuda to ide“, naglašava Reljić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala