Zelenski ide u Pariz sa planom za Donbas - „lokalne straže“ na stolu pred Putinom

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVladimir Zelenski u luci Očakovo
Vladimir Zelenski u luci Očakovo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da planira da na sastanku „normandijske četvorke“ u Parizu predloži ideju formiranje „lokalne straže“ na teritoriji koju ne kontroliše Kijev, javila je ukrajinska televizija Espreso.tv.

Zelenski planira da, tokom „normandijskog“ sastanka u Parizu, predloži ideju formiranja „lokalne straže“ u određenim regionima Donjecke i Luganske oblasti, u čijem sastavu će ulaziti, proporcionalno, pripadnici Nacionalne garde, predstavnici OEBS-a i okupacionog režima (LNR, DNR)“, javlja televizija, pozivajući se na učesnika sastanka koji je Zelenski imao sa nastradalim studentima na „Evromajdanu“.

Ukrajinski predsednik je naglasio da je to jedna od njegovih ideja.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov: Mogući sastanak Putina i Zelenskog biće neformalan

„Istovremeno, po zamisli Zelenskog, predstavnici „druge strane“ treba da budu izabrani od onih koji nisu pucali, niti ubijali – nisu učestvovali u borbama“, navodi televizija.

Zelenski je uverio učesnike sastanka da nema nameru da popušta ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na sastanku, naglasivši da je bolje da se sa samita vrati praznih ruku.

Sastanak lidera „normandijske četvorke“ za rešavanje situacije u Ukrajini će biti održan 9. decembra u Parizu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao televiziji "Dožd" da gaji veći optimizam, povodom rezultata predstojećeg sastanka.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala