Vlada CG utvrdila Predlog zakona o slobodi veroispovesti

© Sputnik / Vladimir Vяtkin / Uđi u bazu fotografijaCrkva u okolini Cetinja
Crkva u okolini Cetinja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Crne Gore utvrdila je inovirani Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, kojim se u potpunosti prihvataju smernice Venecijanske komisije, kazao je potpredsjednik Vlade CG za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin.

„Dobili smo jedan moderan liberalan tekst zakona, današnjim činom Vlada ispunjava i ustavnu obavezu, koja je od kapitalnog značaja. Država izlazi u susret i prošlim i budućim generacijama“, kazao je Pažin.

Pater II Petrović Njegoš - naslikao umetnik Darko Topolski - Sputnik Srbija
Moderna Crna Gora: Njegoševog rođendana setila se samo Srpska crkva

Upitan da li je bilo dodatnih susreta i razgovora sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, Pažin je rekao:

„Nama je u interesu bilo da kreiramo zakon koji će u najmanjoj mjeri deliti Crnu Goru. Imali smo susret sa predstavnicima SPC, ali nažalost oni nisu prihvatili dijalog o ispunjavanju preporuka EK, uslovljavajući taj dijalog razgovorima i istovremenim donošenjem zakona o restituciji crkvene imovine, i zahtevajući da se otvori rasprava o svim drugim pitanjima koja uređuju ovaj zakon, što za Vladu nije bilo prihvatljivo“.

On je dodao da se novim Zakonom garantuje pravna sigurnost svakoj verskoj zajednici, kao i da „Vlada nema nameru da bilo koga iseljava iz hramova“.

Na pitanje da li očekuje reakciju Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) i eventualni poziv vernicima da brane hramove, Pažin je kazao da Mitropolija „nema od koga da brani hramove“.

„Naravno da je pravo MCP da učestvuje u slobodnom i javnom diskursu o ovim pitanjima i siguran sam da njihov stav o svim ovim pitanjima neće izostati“, kazao je Pažin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala