Rusija poziva na saradnju na Arktiku

© Sputnik / Ilья Timin / Uđi u bazu fotografijaLedeni breg i jahta "Alter ego" pored obale jednog od arktičkih ostrva arhipelaga Zemlje Franje Josifa
Ledeni breg i jahta Alter ego pored obale jednog od arktičkih ostrva arhipelaga Zemlje Franje Josifa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija ne poziva na suparništvo, već na mir i saradnju na Arktiku, piše u autorskom članku ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov.
„Ne pozivamo na suparništvo, već na mir i obostrano korisnu saradnju u regionu. Da bismo izgradili poverenje i zajedničko razumevanje i sprečili svaku eskalaciju, zalažemo se za obnavljanje sveobuhvatnog vojno-političkog dijaloga arktičkih država“, ističe se u članku.

Rusija, konkretno, predlaže povratak na format godišnjih sastanaka načelnika generalštabova zemalja Arktičkog saveta, koji je postojao do 2014. godine, piše ambasador.

„To je efikasan mehanizam za održavanje regionalne stabilnosti. Prekinuti dijalog o vojnim i političkim pitanjima može se obnoviti konsultacijama vojnih stručnjaka iz arktičkih zemalja“, dodaje Antonov.

Lednik - Sputnik Srbija
NATO se okreće Arktiku, najavljuje investicije u brodove arktičke klase

On naglašava da Rusija podržava razvoj zakonodavnog okvira za smanjenje rizika od incidenata i zagađenja morskih voda. Moskva naročito smatra da je neophodno da se efikasnije koncentrišu resursi za reagovanje na vanredne situacije i sprovođenje spasilačkih akcija u zemljama sa obalskim pojasom u ovom regionu.

„S obzirom na brzi rast pomorskih aktivnosti na Arktiku, uključujući i turistička krstarenja, važno je da se dodatno prošire mogućnosti brzog reagovanja na moguće vanredne situacije. Podržavamo širenje saradnje u okviru Arktičkog foruma obalske straže“, dodaje ambasador.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala