Recipročne mere: Rusija proterala bugarskog diplomatu

© Sputnik / Evgeniя Novoženina / Uđi u bazu fotografijaAmbasada Bugarske u Moskvi
Ambasada Bugarske u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je proterala diplomatu bugarske ambasade u Moskvi kao recipročni odgovor na ranije proglašavanje za personu non grata ruskog diplomate u Bugarskoj, saopštio je izvor u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.
Izvor u Ministarstvu istakao je da je na ovaj „recipročni odgovor“ ruska strana upozoravala ranije.

„Činjenica da je bugarska strana rešila da to objavi potvrđuje da joj nedostaju drugi informacioni razlozi“, dodao je on.

Ranije je agencija Rojters saopštila da je Rusija proterala bugarskog diplomatu nakon što je Sofija odbila da izda vizu novom ruskom vojnom atašeu. Prema navodima agencije, bugarski ambasador u Moskvi Atanas Krastin obavešten je da diplomata treba da napusti Rusiju u naredna 24 sata u skladu sa diplomatskim protokolom.

U oktobru je objavljeno da su bugarske vlasti proterale ruskog diplomatu iz zemlje, sumnjičeći ga za obaveštajne aktivnosti. Nakon toga je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško najavio recipročne mere koje će preduzeti Rusije.

Prethodno je istog meseca objavljeno da su bugarske vlasti odbile da izdaju vizu vojnom atašeu u Ambasadi Ruske Federacije u Sofiji. Odluka o odbijanju vize doneta je na preporuku neimenovane institucije sa kojom je dogovarano imenovanje. Moskva je obaveštena o toj odluci, istaklo je tada Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala