Priština hapsi Srbe zbog istine o Račku koju je saznao ceo svet

© AP Photo / Visar KryeziuVilijam Voker na Kosovu
Vilijam Voker na Kosovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Slučaj Račak“ je jedan francuski novinar okarakterisao kao najveću lažnu vest dvadesetog veka. Ipak, zbog izgovorene istine da je Račak laž ― Priština je odučila da Srbin bude osuđen na dve godine zatvora.

Bivši ministar uprave i lokalne samouprave u kosovskoj vladi, Ivan Todosijević, osuđen je nepravosnažno na dve godine zatvora zato što je za zločin u Račku rekao je da je ― izmišljen.

Nije prvi, al’ je Srbin

Todosijević nije prvi koji je ovo izgovorio, to su učinila i mnoga zvučna imena iz sveta ― bivša finska političarka Pirko Turpijenen, američki intelektualac iz Bostona Džared Izrael, penzionisani italijanski NATO general i vojni diplomata Bjađo di Gracija i mnogi drugi. Ipak, među prvima je „progovorila“ Helena Ranta, žena koja je radila kao forenzičar na slučaju Račak, koji je Vilijam Voker, tada šef OEBS-a, plasirao u svet kao masakr Srba nad albanskim civilima, što je i bio povod za NATO agresiju na SRJ.

Ranta je naknadno tvrdila da je bila primorana da potvrdi Vokerovu priču, iako je znala da su žrtve teroristi OVK, a ne civili.

Žan-Luj Tramble, reporter časopisa „Figaro“, smatra da je Račak najveći „fejk njuz“ s kraja 20. veka. Dokumentarni film autora Slavena Kranjca „Račak ― laži i istine“ temeljno objašnjava sled događaja i osporava prištinsko-vokerovsku verziju.

Da li to znači da su i svi oni, kao i Todosijević, odgovorni pred kosovskim pravosuđem za „podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku ili etničku mržnju, podele ili netrpeljivost“, za šta je osuđen srpski političar?

Osporeno u Hagu

Danica Marinković, sudija u slučaju Račak u Haškom tribunalu, dokazala je da je Voker inscenirao ceo događaj. Iz toga je proistekla knjiga, a Hag je izbacio genocid iz optužnice Slobodanu Miloševiću, bivšem predsedniku SRJ. Marinkovićeva za Sputnjik kaže da je ovo još jedan dokaz da pravda na Kosovu ne postoji ni danas.

„Račak je prevara, i to je dokazano! To je jedna bestidna laž američkog špijuna Vilijama Vokera. Umesto da Voker i Helena Ranta, kao i ta njihova klapa, budu kažnjeni zbog širenje neistina i prevare, zbog kojih smo bombardovani, oni osuđuju čoveka ni krivog ni dužnog, zato što je rekao istinu i izneo svoje mišljenje“, objašnjava ona.

Prema njenim rečima, ovo što se desilo Todosijeviću više je nego skandal. Marinkovićeva napominje da su posle rata mnogi stranci koji su učestvovali u bombardovanju SRJ posredno ili neposredno kroz svoje memoare ili intervjue izneli istinu ― da je slučaj Račak lažna priča.

Nebojša Vlajić, advokat Ivana Todosijevića, takođe je zatečen odlukom suda u Prištini.

„Nema tu nikakvog sistema! Sistem je u tome da oni ispunjavaju svoje želje i pokazuju da je sud instrument politike. Ovo nigde u svetu nije viđeno! Kako će se Apelacioni sud postaviti prema našim žalbama ne mogu da znam u ovom trenutku“, navodi naš sagovornik.

Kažeš „Račak“ i odeš u zatvor

Vlajić takođe ističe da je u svetskim medijima dokazano u više navrata da je Račak lažna priča, i da je kao takav u ozbiljnim svetskim instancama i prihvaćen.

„Ko god kaže nešto što se vlastima u Prištini ne sviđa, može da ode u zatvor“, zaključuje Vlajić.

Optužnica protiv Todosijevića je podignuta zbog toga što je on povodom 20. godišnjice od NATO agresije na ceremoniji u Zvečanu rekao da je „povod za agresiju na našu zemlju bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak“. Tadašnji kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, smenio ga je sa funkcije ministra zbog „govora mržnje i vređanja žrtava Račka“.

Godine 1999, 15 januara, u selu Račak na Kosovu i Metohiji pronađena su tela 45 Albanaca, za čije su ubistvo bez dokaza optužene srpske snage bezbednosti. Iako nikad nije utvrđeno da se radi o masakru nad civilima ― ovaj događaj je označio prekretnicu u odnosima međunarodne zajednice prema Srbiji, u kontekstu Kosova.

Inače, Todosijević se na suđenju izjasnio da se ne oseća krivim, a njegov advokat Vlajić zatražio je oslobađanje od optužbi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala