Francuska: Tokom razbijanja demonstracija povređena novinarka RT /video/

© Foto : GONZALO FUENTESProtesti u Francuskoj
Protesti u Francuskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oko pola miliona francuskih radnika maršira danas u više gradova Francuske, među kojima je i Pariz, nezadovoljni najavljenom reformom penzionog sistema. Sindikati koji se protive programu predsednika Emanuela Makrona predviđaju najveće demonstracije u poslednjih 25 godina.

Na masovni protest pozvali su sindikati, gnevni zbog plana Makronove Vlade da sprovede sveobuhvatnu penzionu reformu, koja će, po njihovom mišljenju, unazaditi penzije mnogim radnicima. Očekuje se da će u štrajku učestvovati veliki broj prosvetnih i zdravstvenih radnika, kontrolora leta, radnika na železnici i vatrogasaca.

Jedna broj radikalno raspoloženih demonstranata razbijao je izloge radnji, palio kontejnere, gađao pripadnike policije petardama, na šta je policija odgovorila bacanjem suzavca Tom prilikom je povređena povređena dopisnica RT Šarlot Dubenski.

U Parizu je privedeno 60 lica. U Parizu, Bordou, Nantu i Lionu došlo je do sukoba između demonstranata i policije.

U Lionu i Marseju hiljade učesnika protesta nosi transparente na kojima piše „Makron se izgubio“ i „Ne dirajte naše penzije“, prenosi Rojters.

© AP Photo / Laurent CiprianiPusta platforma na železničkoj stanici u Lionu: U štrajku će učestvovati veliki broj prosvetnih i zdravstvenih radnika, kontrolora leta...
Francuska: Tokom razbijanja demonstracija povređena novinarka RT /video/ - Sputnik Srbija
Pusta platforma na železničkoj stanici u Lionu: U štrajku će učestvovati veliki broj prosvetnih i zdravstvenih radnika, kontrolora leta...

Mediji navode da će železnički transport u Francuskoj danas biti maksimalno redukovan, jer je oko 80 odsto vozača u štrajku. Trpeće i pariski metro, gde je zatvoreno 11 od 16 linija, a saobraća svega 30 odsto gradskih autobusa i tramvaja. Deset linija metroa će i sutra biti zatvorene.

Državna železnička mreža SNCF saopštila je da će otprilike jedan od deset vozova saobraćati na prigradskim i brzim linijama, dok će štrajkom biti pogođene i međunarodne usluge poput „Eurostara“, koji je otkazao gotovo polovinu vozova na liniji Pariz-London. Takođe, zbog štrajka kontrolora leta, neki letovi avio-kompanije „Er Frans“ neće biti realizovani.
© AP Photo / Thibault CamusKolona demonstranata u Parizu
Francuska: Tokom razbijanja demonstracija povređena novinarka RT /video/ - Sputnik Srbija
Kolona demonstranata u Parizu
Zbog štrajka sindikata, koji protestuju zbog najavljene izmene penzionog sistema, danas će biti zatvoreni Ajfelov toranj i muzej „Orsaj“, dok je muzej „Luvr“ saopštio da će kasniti sa otvaranjem, kao i da će pojedine prostorije biti zatvorene.
© AP Photo / Francois MoriKolaps i na aerodromu Orli u Parizu: Sindikati najavljuju da neće odustati od štrajk do ispunjenja njihovih zahteva
Francuska: Tokom razbijanja demonstracija povređena novinarka RT /video/ - Sputnik Srbija
Kolaps i na aerodromu Orli u Parizu: Sindikati najavljuju da neće odustati od štrajk do ispunjenja njihovih zahteva

Zatvorene su mnoge škole, a čak su i neki sindikati policije upozorili da će „simbolično“ zatvoriti neke policijske stanice. Preporučeno je da prodavnice koje se u Parizu nalaze na „ruti“ kojom će marširati demonstranti budu zatvorene, u slučaju da dođe do nasilja na ulicama.

Mnogi građani koriste električne bicikle i skutere, a vlasti su zabranile proteste na Jelisejskim poljima, oko predsedničke palate i oko katedrale Notr Dam.

Policija je proverila više od 3.000 građana koji su došli na protest u Parizu, a 18 osoba je uhapšeno pre samog početka protesta.

© AP Photo / Daniel ColeRadnici marširaju u Marseju
Francuska: Tokom razbijanja demonstracija povređena novinarka RT /video/ - Sputnik Srbija
Radnici marširaju u Marseju

Širom Francuske hiljade građana u crvenim prslucima sindikata maršira kroz gradove od Marseja na Mediteranskoj obali, do Lila na severu.

Da li je Makron na prekretnici?

Francuski predsednik Emanuel Makron se sa velikim nacionalnim štrajkom suočava na polovini svog mandata. Ovo će za njega, predviđaju mediji, biti veliki test, budući da je sveukupna reforma penzionog sistema bila jedno od ključnih obećanja u njegovoj predizbornoj kampanji.

© AP Photo / Michel EulerVozovi zvrje prazni: 80 posto vozača je u štrajku
Francuska: Tokom razbijanja demonstracija povređena novinarka RT /video/ - Sputnik Srbija
Vozovi zvrje prazni: 80 posto vozača je u štrajku

Makronova Vlada tvrdi da je objedinjavanje penzionog sistema i oslobađanje od 42 „posebna“ režima za sektore u rasponu od železničkih radnika do advokata i osoblja Pariske opere od presudnog značaja za održivost finansijskog sistema tokom starenja francuskog stanovništva.

© AP Photo / Francois MoriŽena šeta psa na pustim Jelisejskim poljima
Francuska: Tokom razbijanja demonstracija povređena novinarka RT /video/ - Sputnik Srbija
Žena šeta psa na pustim Jelisejskim poljima

Međutim, sindikati kažu da će uvođenje „univerzalnog“ sistema za sve značiti da milioni radnika u javnom i privatnom sektoru moraju da rade duže od zakonske granice za penzionisanje (62 godine) ili rizikuju da se suoče sa ozbiljnim padom svojih penzija.

Sindikati najavljuju da neće odustati od štrajka, sve do ispunjenja njihovih zahteva. Neobično je da su protesti otpočeli pre nego što su obelodanjeni detalji bilo kakve reforme penzionog sistema. Pritom, iako je rejting predsednika Makrona u porastu nakon protesta „žutih prsluka“, neka istraživanja javnog mnjenja govore da čak 89 odsto francuskog stanovništva veruje da njihova zemlja doživljava „socijalnu krizu“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala