Presuda posle koje se postavlja pitanje: Hoće li Priština hapsiti i novinare „Figaroa“?

Pratite nas
Bivši ministar uprave i lokalne samouprave Ivan Todosijević osuđen je nepravosnažno na dve godine zatvora zato što je za zločin u Račku rekao da je izmišljen. Ako se zna da su o lažima u Račku pisali i ugledni listovi sa Zapada poput „Figaroa“, postavlja se pitanje — da li sada i njima preti hapšenje?

Presuda Todosijeviću, bivšem predstavniku srpske zajednice u prištinskoj vladi, izrečena je danas na osnovu optužnice koja ga tereti za „podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku ili etničku mržnju, podele ili netrpeljivost“, prenosi Tanjug, pozivajući se na KTV.

Predsedavajući sudija Musa Konjeli rekao je da će do izvršenja zatvorske kazne doći nakon što presuda postane pravosnažna.

Suđenje Todosijeviću, koji je funkcioner Srpske liste, počelo je pre dva dana u Osnovnom sudu u Prištini.

Optužnica protiv Todosijevića je podignuta zbog toga što je on povodom 20-godišnjice od NATO agresije na ceremoniji u Zvečanu rekao da je „povod za agresiju na našu zemlju bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak“.

„A upravo su ti šiptarski teroristi, koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan-danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju“, izjava je Todosijevića zbog koje je početkom aprila protiv njega pokrenuta istraga.

Pre toga, tadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj smenio ga je sa funkcije ministra zbog „govora mržnje i vređanja žrtava Račka“.

Todosijević se na suđenju izjasnio da se ne oseća krivim, a njegov advokat Nebojša Vlajić zatražio je oslobađanje od optužbi.

Inače, Todosijević je na poslednjim izborima za kosovski parlament izabran za jednog od 10 poslanika Srpske liste.

Francuski reporter Žan-Luj Tramble, koji je objavio reportažu o stradanju Srba na KiM u „Figarou“, rekao je da je 20. godišnjica od prestanka NATO bombardovanja na SRJ zlokobni događaj koji je zahtevao da se tako nešto napiše.

Događaji iz Račka i sve što ih je pratilo bili su, kako ističe, najveći „fejk njuz“ s kraja 20. veka i jedan od prvih iz nove ere.

Postavlja se pitanje da li će posle presude Ivanu Todosijeviću biti hapšeni i novinari „Figaroa“.

Advokat: Presuda skandalozna, žalićemo se

Nebojša Vlajić, advokat funkcionera Srpske liste Ivana Todosijevića, koji je danas u Prištini osuđen na dve godine zatvora, izjavio je da je takva presuda „skandalozna“ i najavio žalbu.

Vlajić je u izjavi za Tanjug rekao da je reč o prvostepenoj presudi na koju će uložiti žalbu.

Dodao je da je Todosijević osuđen za krivično delo „izazivanje nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje, razdora ili netrpeljivosti“.

Todosijević je na dve godine zatvora osuđen zato što je na ceremoniji obeležavanja 20. godišnjice od NATO agresije u Zvečanu, aprila ove godine, rekao da je zločin u Račku izmišljen.

Đurić: Zvanično suspendovana sva prava Srba na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je, povodom presude izrečene Ivanu Todosijeviću, da je prištinsko pravosuđe i zvanično danas suspendovalo sva prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji na slobodu mišljenja i govora.

„Svi smo mi Ivan Todosijević“, naveo je Đurić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Todosijević, funkcioner Srpske liste, osuđen je u Prištini na dve godine zatvora zato što je za zločin u Račku rekao da je izmišljotina.

Prema Đurićevim rečima, ono što je Todosijević izrekao smeta Prištini, jer njihova lažna država kao kula od karata počiva na lažima i prikrivanju zločina, i zato se panično plaše svakog glasa istine.

„Albanski šovinisti danas su i zvanično suspendovali sva prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji na slobodu mišljenja i govora, osudivši Ivana Todosijevića na dve godine zatvora zbog toga što je, na osnovu istorijskih činjenica, izrekao ono što svaki Srbin zna i oseća“, poručio je Đurić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala