Počinje nova faza „rušenja“ Trampa

© AP Photo / Susan WalshKongres
Kongres - Sputnik Srbija
Pratite nas
U procesu impičmenta predsednika SAD Donalda Trampa pokrenuta je nova faza. Odbor za pravosuđe Kongresa je, nakon što je Odbor za obaveštajne poslove usvojio izveštaj demokrata u znak podrške za opoziv predsednika SAD, počeo zasedanje u kome učestvuju i svedoci-stručnjaci. Da li je ovo rušenje Trampa ili će se sve obiti o glavu njegovim protivnicima?

Demokrate su, podsetimo, započele proces opoziva Trampa osumnjičivši ga da je odlagao vojnu pomoć Ukrajini i zahtevao da se u zamenu za pružanje pomoći pokrene istraga protiv njegovog političkog protivnika Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera. Tramp tvrdi da je od ukrajinskih vlasti samo tražio borbu protiv korupcije.

Partijski impičment Trampa

Analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić smatra da u ovom trenutku nema ničega što bi bilo neočekivano jer je Odbor za obaveštajne poslove izveštaj izglasao po partijskoj liniji. Ovo je, kaže, i dalje u Donjem domu Kongresa priča demokrata, jer nijedan republikanac nije glasao za ovaj dokument.

„Sve je to očekivano, i mislim da se sada ulazi u proceduru koja je u protokolarnom smislu mnogo bliža ranijim impičmentima. Sada je tu Komitet za pravosuđe koji je po zakonu zadužen da ispuni ustavne obaveze Donjeg doma vezano za proces impičmenta, tako da se ulazi u neku formalnost samog procesa“, objašnjava Kesić.

Politički proces

Kako on kaže, sama najava da će svedoci biti profesori prava govori o tome da je, u suštini, ovo i dalje politički proces. Ti profesori treba da služe da ubede javnost, pogotovo glasače, da postoji osnova i pravni temelj u Ustavu koji podržava ceo ovaj proces, odnosno da je proces u skladu sa legalnim normama impičmenta.

„U suštini, ovo jeste borba za javnost i zasad ceo ovaj proces pokazuje jako loše rezultate za demokrate. Naime, kao što su i inače mnogi od nas očekivali, ovaj proces u suštini predstavlja jednu pogrešnu kalkulaciju, jednu političku grešku demokrata koja ide u korist samog predsednika Trampa“, ocenjuje Kesić.
© REUTERS / Jonathan ErnstAmerički predsednik Donald Tramp potpisuje dokumenta u Ovalnom kabinetu
Počinje nova faza „rušenja“ Trampa - Sputnik Srbija
Američki predsednik Donald Tramp potpisuje dokumenta u Ovalnom kabinetu

Prema njegovim rečima, sve ankete pokazuju da su od početka procesa opoziva predsednika, pa do sada, demokrate izgubile podršku ne samo među republikancima, među kojima su i inače imale minimalnu podršku, već i podršku onih nezavisnih glasača koji su jako važni za sledeće predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Ne možemo da govorimo o uspešnom stvaranju percepcije u javnosti da je ovo toliko ozbiljan prekršaj predsednika da zaslužuje impičment i to, politički gledano, košta demokrate podrške, koja je ključna za naredne izbore. Takođe, tu su i članovi Donjeg doma, demokrate koje su na poslednjim izborima pobedile u opštinama gde je Tramp pobedio Hilari Klinton, a koje su sada ugrožene celim ovim procesom. Jedan od njih već se izjasnio protiv impičmenta, a ima ih još dvoje ili troje koji su kritikovali proces opoziva, ali zasad ostaju verni Demokratskoj stranci“, primećuje naš sagovornik.

Šteta za demokrate

Kako kaže, realno je očekivati da će se, ako se u radu Komiteta za pravosuđe ne pokaže neki uspeh u stvaranju podrške u javnosti, od celog procesa distancirati još neki članovi Demokratske stranke u tim opštinama gde su ugroženi.

„U suštini, pokazuje se da ceo ovaj proces demokratama nanosi štetu i može lako da se iskoristi od strane predsednika Trampa ne samo za njegov reizbor, već i da ozbiljno ugrozi prednost demokrata u Donjem domu, to jest daje šansu republikancima da ponovo vrate kontrolu u Donjem domu“, ukazuje Kesić.

Ukoliko Odbor za pravosuđe sastavi konkretne optužbe protiv Trampa, o njima će glasati Predstavnički dom, i slučaj će potom preći u Senat, gde je većina članova iz Trampove Republikanske partije. Na pitanje kakav razvoj situacije očekuje, Obrad Kesić kaže da iznenađenja nisu isključena.

„U toku je debata među republikancima o tome kako da ceo proces postave u Senatu gde bi, ako do toga dođe, trebalo da bude suđenje. Tu senatori služe kao porota, a sudija u celom procesu bio bi predsednik Vrhovnog suda. Dakle, ako se republikanci odluče da ne odbace suđenje kao neosnovano i uđu u proces suđenja američkom predsedniku, onda postoji mogućnost da će republikanci da pozovu Džoa i Hantera Bajdena na suđenje, kao i druge demokrate poput Adama Šifa, predsedavajućeg Obaveštajnog komiteta Donjeg doma. Oni bi u još većoj meri mogli da ugroze kredibilitet demokrata ukoliko se cela priča pretvori u priču o korupciji bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena“, primećuje Kesić.

Šta kaže javnost

On napominje da demokrate iz Donjeg doma američkog Kongresa ne mogu da kontrolišu proces impičmenta kada on uđe u Senat, dok republikanci to u Senatu mogu maksimalno da iskoriste ako procene da će od toga imati političku korist.

„Kada bi za proces impičmenta postojala ogromna podrška javnosti, onda bi se verovatno čak i neki republikanci u Senatu osećali dovoljno slobodno da glasaju protiv predsednika. Ima ih, naime, trojica ili četvorica koji nisu najsrećniji zbog ponašanja predsednika, ali pod ovim okolnostima mislim da će oni teško izaći sa stavovima koji su suprotni stranačkim i ući u tako oštar sukob sa predsednikom“, kategoričan je Kesić.

Tako da će ceo proces u percepciji javnosti, zaključuje naš sagovornik, i dalje biti viđen kao stranački proces koji guraju demokrate:

„Velika mana je, takođe, u tome što demokrate, dok optužuju Trampa za korupciju, istovremeno moraju da brane bivšeg potpredsednika Bajdena i da odbacuju svaku optužbu na njegov račun. Zato je to u javnosti viđeno ne samo kao licemerje već i kao potvrda percepcije da demokrate pokušavaju ovo da iskoriste kako bi narušili podršku birača predsednika Trampa pred naredne izbore“, smatra Obrad Kesić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala