Odgovor Irana na pismo tri evropske zemlje: Ne podležite američkoj „galami“

© REUTERS TVSnimak rakete ispaljene iz iranskog raketnog sistema "Bavar 373"
Snimak rakete ispaljene iz iranskog raketnog sistema Bavar 373 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iran je ocenio da pismo Britanije, Francuske i Nemačke, članica Saveta bezbednosti UN, u kojem tvrde da Teheran ima balističke rakete sposobne da nose nuklearno punjenje, pokazuje njihovo „žalosnu nesposobnost“ da ispune svoje obaveze propisane nuklearnim sporazumom sa Iranom iz 2015.

„Poslednje pismo Savetu bezbednosti UN o raketama je očajnička neistina da se prikrije njihova žalosna nesposobnost u ispunjavanju minimuma obaveza iz sporazuma“, napisao je iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif, prenosi Tanjug, pozivajući se na Rojters.

On je pozvao Britaniju, Francusku i Nemačku da ne podležu američkoj „galami“.

Ambasadori Britanije, Nemačke i Francuske uputili su pismo SB UN u kojem pozivaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da u sledećem izveštaju izvesti SB UN da je iranski nuklearni program „nekonzistentan“ sa Rezolucijom UN koja je omogućila da se Teheran i šest svetskih sila postignu sporazum 2015. godine.

Rezolucijom se od Irana traži da ne preduzima aktivnosti vezane za balističke rakete koje bi mogle da imaju nuklearno punjenje, ali se ne traži od Teherana da obustavi takve aktivnosti, a iranska vlada insistira na tome da su sve njene raketne aktivnosti legalne i nevezane za nuklearno oružje.

Francuska, Nemačka i Britanija navele su i četiri primera „nekonzistentne aktivnosti Irana“ uz njihovo pojašnjenje, prenosi AP.

Te aktivnosti, dodaju, poslednje su u nizu pokušaja unapređenja iranske balističke raketne tehnologije. Štaviše, Iran nastavlja širenje tehnologije balističkih raketa u regionu uz „kršenje Rezolucije SB UN“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala