Makron: Pitajte Srbe da li im se život promenio otvaranjem poglavlja

© AP Photo / Francisco SecoEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron ponovio je da se eksplicitno protivi otvaranju pristupnih pregovora sa bilo kojom zemljom-kandidatom pre nego što dođe do reforme pregovaračkog procesa, a smatra da je sadašnja procedura pregovora birokratska, konfuzna, nejasna.

„Smatram da je procedura pregovora koju imamo danas previše birokratska, konfuzna, nejasna. Evo, pitajte Srbe da li se njihov život promenio otvaranjem novih poglavlja? Ne bih rekao“, izjavio je Makron u sredu, po završetku samita NATO-a u Londonu.

On je poručio da Francuska nije bila jedina članica EU koja se protivila otvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom, ali da je spreman da „ponovo“ prihvati „ulogu negativca“.

„Pre bilo kog sledećeg otvaranja pregovora, eksplicitno kažem da želim da dođe do reforme naše procedura pregovaranja“, kaže Makron, a prenosi Tanjug.

On je ocenio da Evropa nije spremna i da nisu ispunjeni uslovi za početak pristupnih pregovora sa novim kandidatima i založio se za redefinisanje procedure pregovaranja o članstvu u EU kako bi proces postao „više strateški“.

Makron je ponovio svoj zahtev za reformom koja bi proces pristupanja EU učinila reverzibilnim i omogućila diferencijaciju.

„Krajnji cilj svega toga je da čvrsto usidrimo Zapadni Balkan na evropsku stranu. Znamo da je to geopolitički izazov — izbeći intervencije drugih zemalja, izbeći destabilizaciju koja je rizik i za te zemlje i za Evropu. To je usidravanje koje za neke možda znači pristupanje EU, ali treba biti jasan — to znači i fazu strateškog partnerstva i jačeg investiranja“, objašnjava Makron.

Istovremeno, francuski predsednik je pozvao EU da misli i o sopstvenoj reformi.

„Protivim se svakom proširenju EU koje nije praćeno dubokom reformom funkcionisanja Unije“, poručio je Makron.

On je ocenio da EU sa trenutnim brojem članica teško ili nikako ne funkcioniše i da bi, pre ulaska novih zemlja, operativnost Unije u smislu donošenja odluka i broja komesara trebalo postaviti na nove osnove.

„Oni koji podržavaju proširenje moraju da prihvate više odlučivanja kvalifikovanom većinom i to da neće svaka zemlja imati svog komesara“, zaključio je Makron.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala