Lavrov: OEBS treba da obrati pažnju na situaciju na Balkanu

© AP Photo / Martin BaumannZastave OEBS-a ispred mesta održavanja Ministarskog sastanka ove organizacije u Bratislavi
Zastave OEBS-a ispred mesta održavanja Ministarskog sastanka ove organizacije u Bratislavi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Situacija na Balkanu zahteva povećanu pažnju OEBS-a, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov govoreći na zasedanju Saveta ministara spoljnih poslova zemalja-članica OEBS-a u Bratislavi.

„Složena situacija na Balkanu zahteva povećanu pažnju. Prisustvo OEBS-a na terenu ne bi trebalo da se koristi za rešavanje problema evroatlantskih integracija zemalja regiona. Neprihvatljive su bilo kakve radnje u našoj organizaciji koje narušavaju Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN. Važno je zapamtiti da aktivnosti izvršne strukture OEBS-a, uključujući njegove institucije, treba da budu orijentisane tako da idu u korist svih država-članica. Samo na principima međusobnog poštovanja i balansa interesa može se u potpunosti otkriti ogroman kreativni potencijal koji ima OEBS“, rekao je ruski ministar.

Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Rusija pokušala da zaustavi bombardovanje Jugoslavije

Dijalog sa Evropom

Moskva se zalaže za nastavak strukturiranog dijaloga u evropskom prostoru sa učešćem vojnih stručnjaka, a Rusija ne vidi mogućnost za razgovor o modernizaciji Bečkog dokumenta o merama izgradnje poverenja i bezbednosti, koji je OEBS usvojio 2011. godine, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, približavanje vojne infrastrukture ruskoj granici, ubrzano nagomilavanje vojnih kapaciteta, rekordno povećanje vojnih rashoda, praćeno kultivisanjem slike neprijatelja, podseća na dane Hladnog rata.

„Važno je prekinuti ovaj opasan trend, zaustaviti dalje kretanje ka konfrontaciji. Potreban je pozitivan panevropski program za čitav niz gorućih problema“, naglasio je Lavrov.

„Mi se zalažemo za nastavak strukturiranog dijaloga u kojem će učestvovati vojni stručnjaci bez politizacije. Smatramo da je dijalog važna mera za izgradnju poverenja, posebno kada su prekinuti vojni kontakti Rusije i NATO-a. Ruski predlog za smanjenje napetosti na kontakt liniji između Rusije i Severnoatlantskog saveza ostaje bez odgovora. U situaciji kada se umesto dijaloga susrećemo sa agresivnim obuzdavanjem naše zemlje, ne vidimo nikakvog smisla da razgovaramo o modernizaciji Bečkog dokumenta iz 2011“, ocenio je on.

Bečki dokument iz 2011. predviđa široku razmenu informacija o vojnim snagama, planiranju odbrane i vojnim budžetima. Zemlje OEBS-a se međusobno obaveštavaju o određenim vidovima vojnih aktivnosti, pozivaju posmatrače i vrše inspekcije. Cilj dokumenta je dodatno jačanje poverenja i bezbednosti među zemljama-učesnicama (OEBS čini 57 zemalja iz Evrope, Azije i Amerike).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala