Amerika prebacuje plutajući kosmodrom u Rusiju

CC BY 2.0 / Wikipedia / Lansiranje rakete "Zenit" sa morske platforme - kosmodroma "Morski start"
Lansiranje rakete Zenit sa morske platforme - kosmodroma Morski start - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Stejt department izdao je dozvolu grupi kompanija S7 za preseljenje plutajućeg kosmodroma „Morski start“ u Rusiju, saopštila je pres-služba S7.

Baza će biti prebačena 2020. godine. Nova luka kosmodroma biće selo Slavjanka, južno od Vladivostoka, 80 kilometara od Severne Koreje.

Ranije je objavljeno da je lansirna rampa „Odisej“ pripremljena za premeštanje ― demontirana je sva američka i ukrajinska oprema.

Platforma „Morski start“

„Morski start“ je plutajući kosmodrom u Tihom okeanu za lansiranje raketa modifikacije „Zenit“. Poslednje lansiranje sa njega održano je 2014. godine, jer je zbog pogoršanja odnosa Moskve i Kijeva isporuka ruskih motora RD-171 proizvođača „Energomaš“ prekinuta. Njih su koristile rakete „Zenit“ ― jedine adaptirane za lansiranje sa plutajućeg kosmodroma. Nakon toga je ovaj kosmodrom prekinuo sa radom.

Sputnjikov izvor u raketno-kosmičkoj industriji Rusije je saopštio da će, ako platforma nastavi da se i dalje nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, lansiranje nove rakete sa nje biti praktično nemoguće: sporazum Moskve i Vašingtona predviđa samo lansiranje rusko-ukrajinske rakete „Zenit“.

Za dalju eksploataciju platforme u Rusiji, agencija „Roskosmos“ je ranije predložila da se sa nje lansira raketa „Sojuz 5“. Da bi se to postiglo, platforma će morati da ide u ekvatorijalni region Tihog okeana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala