Američki mediji: Iran tajno prebacuje rakete u Irak

© Foto : 1st Lt. Daniel Johnson/U.S. ArmyPripadnici američke baterije C, 1. bataljona 320. artiljerijskog puka Oružanih snaga SAD
Pripadnici američke baterije C, 1. bataljona 320. artiljerijskog puka Oružanih snaga SAD  - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD smatraju da Iran tajno prebacuje svoje rakete kratkog dometa na teritoriju susednog Iraka, gde skoro dva meseca traju protesti, piše list „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore među predstavnicima američke obaveštajne službe i vojske.

Kako se navodi, Iran je „iskoristio haos u Iraku“, kako bi u zemlji formirao tajni arsenal raketa kratkog dometa „u pokušaju da zastraši Bliski Istok i utvrdi svoju vlast tamo“.

List piše da te rakete predstavljaju pretnju za saveznike i partnere SAD u regionu, uključujući Izrael i Saudijsku Arabiju, a takođe mogu ugroziti američku vojsku koja se tamo nalazi.

Investicioni forum u Rijadu - Sputnik Srbija
Na redu je Saudijska Arabija: Zašto Amerika raspoređuje nove trupe?

Američki zvaničnici tvrde da Iran za transport i prikrivanje tih raketa koristi oružane šiitske formacije u Iraku. Iran je demantovao te navode.

Kasnije je zamenik ministra odbrane SAD Džon Rud saopštio da SAD razmatraju mogućnost da pošalju dodatne trupe na Bliski Istok kako bi se suprotstavili Iranu, ali da ta odluka još nije doneta. Prema njegovim rečima, ministar odbrane Mark Esper stalno procenjuje koliko je trupa neophodno na Bliskom Istoku, a ukoliko bude potrebno može povećati broj snaga.

Ranije je „Njujork tajms" izvestio da imaju na raspolaganju dokumenta iz arhive iranske obaveštajne službe, koji navodno ukazuju na pokušaje Irana da „uđe u sve aspekte političkog života Iraka“. U iranskim ministarstvima rečeno je da Teheran ne vodi nikakvu skrivenu aktivnost u Iraku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala