Vučić: Nećemo da gubimo prijateljstvo sa Rusijom zato što nam to neko naređuje

© Tanjug / ZORAN ZESTICVučić: Srbija neće u NATO, ali ni u ODKB ili neki treći vojni savez
Vučić: Srbija neće u NATO, ali ni u ODKB ili neki treći vojni savez - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ako na nekog Srbija može da se osloni u međunarodnoj areni, to je Rusija, u to nema nikakve sumnje, a isto tako oni mogu na nas da se oslone, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da su odnosi dveju zemalja prijateljski i bratski.

On je istakao i da je potrebno da bi građani Srbije živeli bolje da naša zemlja ima dobre odnose i sa Rusijom, EU i svima drugima.

„Nećemo mi da gubimo svoje prijateljstvo (sa Rusijom), čak i da nemamo ništa od svega toga što je racionalno, samo zato što nam to neko naređuje, imamo svoju politiku i hoćemo da budemo svoj na svome i ništa više“, rekao je Vučić iz Sočija za TV „Hepi“.

Neki Evropljani pitaju zašto ideš kod Putina.

„Jer vi čekate u redu, nekada čekate i tri sata kada dolazite na sastanak, a ja ne moram da čekam tri sata i zbog toga idem“, rekao je Vučić, dodajući da isto važi i za Kinu koju svi hoće da privuku za sebe.

„Ne treba samo oni da imaju korist, a mi da propadnemo.“

„Zato smo otvorili vrata i Srbija neće voditi samodovoljnu politiku, nego ćemo sarađivati sa svima i vodićemo politiku kako mi hoćemo u interesu našeg naroda“, rekao je on.

S-400 u Batajnici - Sputnik Srbija
Evropski mediji: Meta sankcija zbog oružja nije Srbija već Rusija

Dodao je i da Srbija nije ništa učinila protiv ruskih interesa, iako to nije bilo lako jer je bilo bezbroj pritisaka.

Vučić je dodao da Rusija podržava Srbiju u najvažnijim stvarima, oko Kosova i Metohije i da dve zemlje dobro sarađuju u vojnim, ekonomskim, privrednim temama.

Upitan da prokomentariše navodne zahteve Zapada da Rusija po zahtevu Srbije pusti Kosovo u UN, Vučić je rekao da je „to vreme prošlo“ i da danas takva opasnost ne postoji.

Dodaje da su Rusi uvek govorili da će pratiti Srbiju u onome što bude želela oko KiM.

„Rusi žele da imaju Srbiju za saveznika na Balkanu, to je logično“, istakao je on.

Vučić je ocenio i da je Putin uspeo da podigne Rusiju, „zato im toliko smeta“, koja i dalje nije ekonomski, ali je politički činitelj zahvaljujući Putinovoj snazi i da je on zaslužan za snažno mesto Rusije u svetu, naveo je Vučić.

Vojna neutralnost samo ako ste vojno snažni

Vučić je objasnio da Srbija vodi politiku vojne neutralnosti, a da vojnu neutralnost možete imati samo ako ste vojno snažni.

„Kako ćete snažiti armiju ukoliko se ne naoružavate i ne opremate, a onda i jedni i drugi i treći prate svaki vaš potez, gde ste uzeli puške i avione...“, napomenuo je Vučić.

On je objasnio i da su danas lošiji uslovi za prodaju oružja i da se svi zato bore za svoje mesto i da zato nisu slučajni napadi na namensku industriju, jer je, kako kaže, važno uništiti konkurenciju, pa makar i malu srpsku.

Podsetio je koliko je Srbija napredovala kada je u pitanju opremanje Vojske.

Miroslav Lazanski tokom intervjua za ruske medije - Sputnik Srbija
Lazanski: Špijunska afera sa Moskvom je zatvorena tema
„Mi ćemo za mesec dva imati 14 migova-29, lovce sa posebnim radarskim sistemom, stiže devet helikoptera H-145, što za vojsku, što za policiju, stižu i stigla su četiri MI 35, što su leteće tvrđave, stigla su tri MI-17 , naručili smo super pume...“, naveo je Vučić.

On je dodao da neće ni govoriti o raketama, „Nori“, oklopnim vozilima, „Lazaru“, dodajući da smo sistem za protivvazdušnu odbranu već platili.

Komentarišući izveštaj Pentagona, kaže da se sve dešava u sklopu različitih pritisaka i da ima krugova koji smatraju da „Vučić nije poslušan“.

„To govori o dobroj politici Srbije, da je Srbija snažnija, a to je moj posao“, ukazao je Vučić, ističući da ste smetnja mnogima kada ste snažniji, kao i da to mnogima u okruženju ne odgovara.

Vučić je rekao i da je Soči grad koji se neverovatno izmenio i izgradio od kada je prvi put bio u njemu 2013. godine, a da je posebno zadovoljan što tome doprinose i srpski građevinari.

„Svi zatvaraju svoja tržišta, a mi smo srećni što su za nas otvorili svoja“, kazao je Vučić.

On je istakao i da su ih sankcije naterale da misle o svojoj proizvodnji i da ne zavise od preživljavanja, zaključio je Vučić.

Rusija ne zavisi od Zapada — u tome je Putin uspeo

Sankcije su naterale Rusiju da sama počne da razmišlja o svojoj proizvodnji i da ne zavisi od Zapada i od svih drugih, rekao je jutros predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„I u tome je Putin uspeo“, ocenio je Vučić.

Vučić koji se nalazi u poseti Sočiju, gde treba da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, oduševljen je njegovim izgledom, ocenio je da je taj grad na Crnom moru postigao „neverovatan napredak“.

„To je potpuno novi grad, novi život. Grad je postao čudesan. Ima obalu u dužini od 110 kilometara, a na samo 30-40 kilometara su fantastični zimski centri“, rekao je srpski predsednik televiziji „Hepi“.

On je naveo i da Soči nije samo mesto gde ljudi dolaze na odmor, kao i da je tamo sve više posla i biznisa.

„Unapredili su poljoprivredu. Ovde imate najveće plantaže, vrhunske vinograde“, naveo je on.

Govoreći o plasiranju srpske robe na ruskom tržištu, srpski predsednik je naveo da je teško naći mesto na tom tržištu jer je zahtevno.

„Nije kao nekada, menjaju se kao što se i mi menjamo“, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala