Vašington ponovo odbio da izda vize ruskoj delegaciji

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaAmerička viza
Američka viza - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke vlasti nisu izdale vize delegaciji Saveznog trezora Rusije i diplomati Olegu Maljginovu, saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu.

U saopštenju se precizira da je delegacija Trezora trebalo da stigne u američku prestonicu 3. decembra kako bi učestvovala na Konferenciji Međunarodnog instituta za regulisanje revizorske profesije.

„Stejt department takođe je sprečio posetu direktora Odeljenja za rad sa sunarodnicima u inostranstvu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Olega Maljginova Omladinskom forumu u Njujorku, koji je održan od 28. do 29. novembra 2019. godine“, dodala je ambasada.

Diplomate su optužile američke vlasti da kontinuirano ograničavaju ulazak ruskih zvaničnika i ometaju „najvažnije pregovaračke formate“.

„Na sajtu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Moskvi i dalje stoji obaveštenje kojim se krivica za pokretanje ’viznog rata‘ prebacuje na Rusiju. Nije bilo nikakvog razloga za takve lažne napade na nas. Amerikanci su ponovo, po ko zna koji put, sve preokrenuli ’naglavačke‘“, naglašava diplomatska misija.

Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
Moskva: Vašington pokušava da ugrozi rad UN

Sjedinjene Američke Države prethodno nisu izdale vize za 18 diplomata iz Rusije tokom aktuelnog zasedanja Generalne skupštine UN, uključujući i članovima delegacija za rad u Prvom i Šestom odboru UN koji se bavi razoružanjem i pravnim pitanjima.

Kao odgovor na to Rusija je predložila da se sastanci Odbora UN za razoružanje i Prvog odbora Generalne skupštine prenesu u Ženevu.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je u vezi sa poslednjim viznim skandalom između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država pretpostavio da će „verovatno morati da se postavi pitanje šta raditi sa sedištem UN“. On je podsetio da je Josif Staljin svojevremeno „vizionarski“ predložio Soči za sedište organizacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala