Ujedinjene nacije traže od Izraela da napusti okupiranu Golansku visoravan

© AFP 2023 / MENAHEM KAHANAVojne vežbe Izraela na Golanskoj voisoravni
Vojne vežbe Izraela na Golanskoj voisoravni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je rezoluciju kojom se zahteva da Izrael napusti okupiranu Golansku visiju.

Za rezoluciju je glasala 91 država, protiv je bilo devet, uzdržanih 65. Dokument poziva Izrael da napusti celu okupiranu teritoriju sirijskog Golana do linije koja je postojala na dan 4. juna 1967. u skladu sa odgovarajućim rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Generalna skupština naziva odluku Izraela od 14. decembra 1981. da ustanovi svoje zakone, nadležnost i upravu na okupiranoj sirijskoj Golanskoj visoravni nevažećom i bez ikakve pravne sile.

Autori rezolucije napominju da kontinuirana okupacija Golana i njihova faktička aneksija predstavljaju kamen spoticanja na putu ka postizanju pravednog, sveobuhvatnog i trajnog mira u regionu.

Generalna skupština UN poziva Izrael da obnovi pregovore u sirijskom i libanskom pravcu i poštuje preuzete obaveze i garancije usaglašene tokom prethodnih pregovora.

Osim toga, Generalna skupština je usvojila rezoluciju kojom se Izrael poziva da prestane sa naseljavanjem na okupiranim palestinskim teritorijama. Za ovaj dokument glasalo je 147 država, sedam je bilo protiv, a 13 uzdržanih.

Tramp u društvu Netanijahua pokazuje odluku o Golanskoj visoravni - Sputnik Srbija
Tramp potpisao: Golanska visoravan je deo Izraela

Izraelska okupacija Golana i Zapadne obale

Golanska visoravan je do 1967. bila deo Sirije. Tokom Šestodnevnog rata izraelske trupe su okupirale ovu teritoriju, a 1981. godine su je jednostrano aneksirale. Pripadnost planinske visoravni smatra se glavnim subjektom izraelsko-sirijskog sukoba, a pre početka građanskog rata u Siriji postojali su pokušaji da se on reši. Ujedinjene nacije smatraju ove teritorije okupiranim.

Jevrejska naselja na Zapadnoj obali reke Jordan, koje Izrael naziva Judeja i Samarija, pojavila su se nakon što je Izrael pobedio u Šestodnevnom ratu 1967. godine. Naselja se ne smatraju delom Izraela ni u smislu međunarodnog, pa čak ni unutrašnjeg zakona, za razliku od Istočnog Jerusalima ili Golanske visoravni. UN smatra ove teritorije okupiranim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala