Aleksandar Vučić i Vladimir Putin - Sputnik Srbija

Putin: Kosovo rešavati preko Rezolucije 1244. Vučić: Putin nas je spasao žiga sramote /video/

Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sočiju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, u rezidenciji „Bočarov ručej“. Na sastanku je poručeno da će Srbija biti obezbeđena gasom, kao i da će ruski predsednik posetiti Srbiju prilikom otvaranja Hrama Svetog Save sledeće godine.

Glavni zaključci sa sastanka Vladimira Putina i Aleksandra Vučića:

Sadržaj
14:56 04.12.2019
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
14:55 04.12.2019

Vučić je rekao da je na današnjem sastanku dosta razgovarano o gasu.

„Za nas je najvažnija vest što je predsednik rekao da će Srbija u svakom slučaju dobiti gas“, naveo je srpski predsednik i zahvalio ruskom predsedniku na stalnoj podršci srpskom narodu.

On je naglasio da će Putin sledeće godine doći u Srbiju na otvaranje Hrama Svetog Save.

14:53 04.12.2019

Na pitanje može li se smanjiti isporuka gasa ako se prekine tranzit kroz Ukrajinu, Putin je ponovio da je Rusija spremna da očuva taj tranzit.

„Nije tajna da u Beču razgovaramo o tome“, dodao je ruski predsednik.

„Nadam se da je to početak pregovora i da ćemo usaglasiti stavove. Što se tiče Srbije, ona će biti obezbeđena gasom“, rekao je on.

„Razmatrali smo da li ćemo u skorije vreme moći da obezbedimo povećanje isporuka. Što se tiče tranzita preko Turskog toka, mi smo spremni, a srpski deo od granice Bugarske do Mađarske skoro je spreman, 90 odsto je već postavljeno i to je pitanje nekoliko nedelja. Ali ono što mi vidimo, bez obzira na molbe ruske strane da se obezbedi isporuka našeg gasa kroz Tursku i Bugarsku, vidimo da bugarska strana svesno odugovlači realizaciju projekta preko svoje teritorije“, upozorio je Putin.

„Kako je dodao, verovatno pod pritiskom sa strane. Videćemo kako će se dalje razvijati ta situacija. Ako neće Bugari naći ćemo druge na jugu Evrope“, rekao je Putin.

14:42 04.12.2019
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin - Sputnik Srbija

„U Srbiji više cenimo Putina nego što smo cenili neke ranije lidere“, rekao je Vučić.

„Nikada ne možemo da zaboravimo 2015. godinu kad nas je Putin spasao žiga sramote na našem čelu“, dodao je on.

„Računamo na podršku Rusije u svim međunarodnim organizacijama, ali i Rusija računa na našu podršku. Ne postoji dokument za koji bi Rusija glasala protivno interesima Srbije i obrnuto“, naglasio je Vučić.

Da je 1999. godine Putin odlučivao, mi nikada ne bismo bili bombardovani, poručio je Vučić.

„Zahvalni smo na podršci Rusije međunarodnom pravu, kao i po pitanju Kosova“, naveo je srpski predsednik.

On je ponovio da nije realno da se dogovor postigne a da Srbija ništa ne dobije. „Zahvalan sam što nam Rusija po tom pitanju pruža stalnu i čvrstu podršku“, rekao je Vučić.

Kad je reč o snabdevanju gasom, Vučić je rekao da je dobio uveravanja Putina i Milera da će Srbija moći da kupi dodatne količine ruskog gasa i da sa izvesnošću može da očekuje prvi i drugi kvartal sledeće godine.

„Zbog toga se osećam mnogo sigurnije i ne mogu da sakrijem osmeh“, rekao je Vučić.

Bez obzira što se nalazimo na evropskom putu nećemo smanjivati obim saradnje sa Rusijom. Naprotiv, nikome nećemo dozvoliti da se meša u naše odnose sa Ruskom Federacijom. Mi ćemo naše bratstvo da baštinimo bez obzira koliki pritisci bili, poručio je Vučić.

Za mene je ogromna čast da je takav lider kao što je Putin imao vremena za mene, u Rusiju ćemo da idemo još češće, bez obzira šta će neko da kaže, uveren da će to biti za dobrobit i ruskog i srpskog naroda, dodao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je ponovio da će građani Srbije imati dovoljno gasa. „Gas smo rešili“, poručio je Vučić.

„Što se tiče vojske, imamo odličnu saradnju, veliki broj zajedničkih aktivnosti, rekao je Vučić. Predsednik Putin me je na paradi devetog maja savetovao šta da kupim i to treba da dođe u Srbiju“, dodao je on.

Vučić je rekao da je vidljivo koliko je Rusija stvari promenila od kako su im uvedene sankcije.

Kao primer naveo je izgradnju gasovoda „Sila Sibira“ za oko 60 milijardi kubika gasa koji ide iz Rusije za Kinu, što je, kaže, bila velika svetska vest.

„To je gasovod koji provede 30 puta više gasa nego što ide za Srbiju“, naveo je Vučić i dodao da se sada u Rusiji prave drugačiji pravci razvoja, ali da on o tome ne može da govori.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa Putinom rezgovarao i o inicijativi „mali Šengen“.

„Bilo je reči i o incijativi“, potvrdio je predsednik srpskim novinarima.

Razmenili su, kaže, stavove o svim pitanjima, ali rusku stranu, ističe, posebno interesuje pitanje „NATO/ne NATO“ i za njihov pristup regionalnim pitanjima taj ugao je najvažniji.

14:40 04.12.2019

„Osnov za rešavanje kosovskog pitanja treba da bude rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN“, rekao je Putin.

„Rusija je spremna da podrži moguća kompromisna rešenja ako ona budu postignuta između Beograda i Prištine. Mi ćemo podržati stav Srbije“, rekao je Putin, dodavši da su pregovori bili korisni i sadržajni.

Putin se takođe osvrnuo na jačanje vojno-tehničke saradnje dve zemlje, a podsetio je da dve vojske održavaju zajedničke vojne vežbe.

14:37 04.12.2019
14:34 04.12.2019

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas u Sočiju, posle sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, da su razgovori protekli u konstruktivnoj atmosferi kao i uvek i da je razmotren čitav kompleks pitanja.

Razgovarali smo o situaciji na Balkanu, pre svega o Kosovu ali i ostalim temama.

Sledeće godine obeležavamo 75. Godišnjicu od kraja drugog svetkog rata i zahvalni smo Srbiji na brižljivom odnosu prema sećanju na junačke podvige ruskih vojnika.

14:24 04.12.2019
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
14:19 04.12.2019
Novinarske ekipe čekaju obraćanje dvojice predsednika - Sputnik Srbija
14:13 04.12.2019
14:07 04.12.2019
Prijem u Bakingemskoj palati - Sputnik Srbija

Malo da se odmaknemo od sastanka srpskog i ruskog predsednika: U Londonu je u toku NATO samit, a sa prijema u Bakingemskoj palati kod kraljice Elizabete Druge procureo je „nezgodan“ snimak o kojem će se još govoriti...

13:52 04.12.2019
13:49 04.12.2019
13:44 04.12.2019
13:37 04.12.2019
Zanimljivo je da se u rezidenciji „Bočarov ručej“ nalazi i Putinova lična teretana u kojoj ruski predsednik redovno vežba - Sputnik Srbija
13:27 04.12.2019
13:19 04.12.2019

Biće zanimljivo videti šta stoji u pismu koje je srpski patrijarh Irinej poslao ruskom predsedniku preko Aleksandra Vučića. Pogledajte šta je patrijarh poklonio Putinu tokom prethodne posete ruskog predsednika Beogradu.

13:11 04.12.2019

Koliko znate o Sočiju, gradu u kojem ruski predsednik prima srpskog kolegu? Možda niste znali da je Soči najduži grad u Evropi — prostire se na skoro 150 kilometara duž obale mora — i drugi najduži grad na svetu, posle Meksiko Sitija.

13:08 04.12.2019
U srpskoj delegaciji su ministri Aleksandar  Vulin, Aleksandar Antić i Zorana Mihajlović - Sputnik Srbija
13:02 04.12.2019

Predsednik Vučić se ranije danas osvrnuo na izjave nekih evropskih lidera, koji ga pitaju: „Zašto ideš kod Putina?“.

„Jer vi čekate u redu, nekada čekate i tri sata kada dolazite na sastanak, a ja ne moram da čekam tri sata i zbog toga idem“, rekao je Vučić, dodajući da isto važi i za Kinu koju svi hoće da privuku za sebe.

„Ne treba samo oni da imaju korist, a mi da propadnemo.“

12:48 04.12.2019
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić u Sočiju - Sputnik Srbija

Vučićeva poseta dolazi nedugo posle otkrivanja afere „ruski špijun“, to će, sigurno je, biti jedna od tema razgovora dvojice predsednika.

Vučić je ovih dana više puta podsećao na prijateljske odnose s Rusijom i njenim predsednikom Putinom, na zahvalnost koju Srbija duguje Rusiji za razumevanje njenih nacionalnih interesa, za aktivnu podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, posebno u međunarodnim organizacijama, ali i istakao da on s Putinom uvek razgovara otvoreno o svemu.

On je sam rekao da je po izbijanju afere pitao „ruske prijatelje — zašto?“.

Tema obaveštajne afere je, kako je rekao, iz delokruga „razgovora u četiri oka“.

„Mi smo rekli istinu, savest nam je čista i uvereni smo da ćemo nastaviti sa razvojem najboljih odnosa sa Rusijom. Ako imaju šta da nam zamere, voleo bih to da čujem, nemam problem sa tim“, rekao je Vučić.

12:45 04.12.2019
12:43 04.12.2019
12:42 04.12.2019

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je radna poseta predsednika Srbije Rusiji dugoočekivana i da Kremlj računa na veoma sadržajne razgovore.

12:31 04.12.2019
Susret Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Sočiju - Sputnik Srbija
12:13 04.12.2019

Vučić je zahvalio Putinu na pomoći u očuvanju teritorijalne celovitosti Srbije. Kada je reč o pregovorima sa Prištinom, predsednik Srbije nije izrazio optimizam. Vučić je pozvao Putina da poseti Srbiju u što skorije vreme.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, na početku razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da nije optimista kada je reč o postizanju konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine.

Vučić je potom, najavljujući teme o kojima on želi da razgovara sa šefom ruske države, informisao Putina da je gasovod kroz Srbiju praktično završen, što je velika šansa za razvoj naše zemlje i što će uticati na bolju budućnost građana.

Obraćajući se Putinu na ruskom jeziku, Vučić je rekao da mu je drago da se ponovo susreću i zahvalio je na vremenu koje je ruski predsednik izdvojio za ovaj susret, što je za njega lično velika čast.

„Svaki susret sa vama ima veliki značaj za Srbiju“, naglasio je Vučić, u obraćanju na početku sastanka, koji će biti nastavljen u četiri oka.

Predsednik je još jednom zahvalio Putinu na stalnoj podršci koju pruža Srbiji za očuvanje njenog teritorijalnog integriteta i nacionalnih interesa.

„Ali, moram da vam kažem da nisam optimističan po pitanju postizanja konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine, ali o toj temi ćemo zajedno razgovarati", rekao je Vučić.

On je ukazao da je ekonomska saradnja Srbije i Rusije sve bolja, te da robna razmena kontinuirano raste.

Podsetio je da se u Srbiji sprovode projekti sa RŽD-om, te pohvalio odgovornost i profesionalizam ruskih partnera.

Posebno je zahvalio ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu za saradnju.

Vučić je podsetio na Putinovu posetu Beogradu s početka godine, koje se, kaže, sa zadovoljstvom sećaju građani Srbije, i pozvao ruskog predsednika da dođe ponovo u Srbiju.

„Očekujemo vas u skorije vreme da posetite našu zemlju“, rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je, inače, uoči susreta najavio da će teme razgovora sa šefom ruske države biti sva ključna pitanja — od Kosova i Metohije, situacije u regionu Zapadnog Balkana, do toga kako Putin sagledava političku situaciju u Evropi, Evroaziji i celom svetu.

Razgovaraće se i o energetici, i ekonomiji uopšte, jer je za Srbiju od ključnog značaja bilateralna saradnja sa Rusijom i unapređenje trgovinske razmene.

12:09 04.12.2019

Predsednik Rusije Vladimir Putin poželeo je danas dobrodošlicu predsedniku srbije Aleksandru Vučiću. On je rekao da se odnosi dve zemlje razvijaju aktivno.

„Hvala vam što ste prihvatili naš poziv, naši odnosi se razvijaju, naše strateško partnerstvo se svakodnevno potvrđuje i ojačava, i u političkim i ekonomskim odnosima, kao i u sferi bezbednosti“, rekao je Putin na početku sastanka, koji je bio otvoren za javnost.

Kako je rekao ruski predsednik, prošle godine je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje porasla za dva odsto, a u periodu januar-septembar ove godine još za devet odsto.

Putin je dodao da na razvijanju odnosa dve zemlje aktivno rade zajedničke komisije, kao i da će o svemu više razgovarati sa srpskim predsednikom tokom posete.

12:06 04.12.2019
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala