Putin: Srbija će biti obezbeđena gasom

© Foto : GastransGradnja kraka gasovoda "Turski tok" kroz Srbiju
Gradnja kraka gasovoda Turski tok kroz Srbiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će Srbija biti obezbeđena gasom.

Na pitanje da li se može smanjiti isporuka gasa ako se prekine tranzit kroz Ukrajinu, Putin je ponovio da je Rusija spremna da očuva taj tranzit.

„Nije tajna da u Beču razgovaramo o tome“, dodao je ruski predsednik.

„Nadam se da je to početak pregovora i da ćemo usaglasiti stavove. Što se tiče Srbije, ona će biti obezbeđena gasom“, rekao je Putin na konferenciji za medije nakon razgovora sa Aleksandrom Vučićem.

„Razmatrali smo da li ćemo u skorije vreme moći da obezbedimo povećanje isporuka. Što se tiče tranzita preko ’Turskog toka‘, mi smo spremni, a srpski deo od granice Bugarske do Mađarske skoro je spreman, 90 odsto je već postavljeno i to je pitanje nekoliko nedelja. Ali ono što mi vidimo, bez obzira na molbe ruske strane da se obezbedi isporuka našeg gasa kroz Tursku i Bugarsku, vidimo da bugarska strana svesno odugovlači realizaciju projekta preko svoje teritorije“, upozorio je Putin i dodao da je to verovatno pod pritiskom sa strane.

„Videćemo kako će se dalje razvijati ta situacija. Ako neće Bugari, naći ćemo druge na jugu Evrope“, rekao je Putin.

Vučić: Sa Putinom o gasu, ići će se i na nabavke iz Slovačke

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sočiju u više navrata istakao značaj rešavanja gasnog problema za Srbiju, jer bi naša zemlja, ukoliko ne dođe do obnove sporazuma o tranzitu gasa između Rusije i Ukraijine, mogla da bude u problemu, ni kriva ni dužna.

Vučić je, nakon razgovora i zajedničke pres-konferencije sa Putinom, u izjavi srpskim medijima, rekao da je to problem za Srbiju, iako je praktično izgradila gasovod, zato što Bugari nisu, a 65 odsto u ukupnoj potrošnji gasa u Srbiji „ide“ na industrijsku proizvodnju, od koje živimo.

Zato će se, kaže, ići na zakazivanje nabavke novih količina ruskog gasa, ali sa teritorije druge evropske zemlje, Slovačke.

„Tu ćemo ići dva miliona kubnih metara gasa na dnevnom nivou da rezervišemo, Rusi će ispuniti svoje, 6,1 milion dnevno, ali opet nam nedostaje tri-četiri miliona. Zato smo napunili i prepunili skladište u Banatskom dvoru, ali je potrebno da ga uvećamo u narednom periodu“, primetio je Vučić i dodao da su to životna pitanja.

Kako je rekao, zadovoljan je razgovorom sa Putinom, koji se vodio o svim temama, vrlo otvoreno i iskreno, te ponovio da je Rusija iskreni prijatelj Srbije, kao i Srbija Rusije.

Dodao je da je bilo reči i o saradnji sa RŽD-om, sa kojim radimo na modernizaciji srpskim pruga i izgradnji dispečarskog centra.

Vučić je naveo da postoje i nove različite inicijative u regionu, što bi Bugari da rade sa svojom nuklearkom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala