Kremlj: Rusija neće ulaziti u trku u naoružanju sa NATO-om

© Flickr / MarijananaRusija NATO ilustracija
Rusija NATO ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO prema Rusiji sprovodi politiku obuzdavanja i širenja, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„S jedne strane, to naravno potvrđuje našu zabrinutost zbog aktivnosti Alijanse. Bez obzira na neke vrlo pragmatične izjave o potrebi izgradnje odnosa sa Rusijom, o potrebi da se trezveno pogleda na pitanje šta predstavlja pretnju NATO-u i odakle ona dolazi, vidimo da se NATO uglavnom bavi obuzdavanjem ili ekspanzijom prema našoj zemlji. To mora da izazove zabrinutost. Takve izjave i odluke o povećanju budžeta to ponovo potvrđuju“, odgovorio je Peskov na pitanje novinara o odluci NATO-a da poveća rashode za odbranu.

On je dodao da je Moskva zabrinuta zbog planova NATO-a da poveća vojne rashode, ali neće stupati u trku u naoružanju koja je pogubna za ekonomiju. 

„Putin je više puta govorio da se Rusija neće uključivati u trku u naoružanju i trku sa rashodima koja šteti ekonomiji. On je više puta naglašavao da mi u datom slučaju postupamo drugačije. Naša bezbednost i paritet garantovana je na planu strateške stabilnosti za čitav niz godina i Rusija nastavlja da ide upravo ovim putem“, istakao je Peskov odgovarajući na pitanje da li Rusija namerava da poveća rashode za odbranu kao odgovor na poteze NATO-a.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio da će ukupni rashodi za odbranu zemalja Alijanse porasti za 130 milijardi dolara 2020. godine i 400 milijardi dolara 2024. u poređenju sa 2016. godinom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala