Rusija: Potreban novi sporazum o raketama, ali uz učešće većine zemalja

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaPogled na Veliki kremaljski dvorac i kule moskovskog Kremlja
Pogled na Veliki kremaljski dvorac i kule moskovskog Kremlja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija se slaže sa Kinom po pitanju stvaranja novog sporazuma umesto izgubljenog Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Novi sporazum je potreban, ali uz učešće većine zemalja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Komentarišući predlog američkog predsednika Donalda Trampa da se umesto Sporazuma o likvidaciji raketa stvori novi sporazum, Peskov je istakao da je Tramp više puta govorio da bi trebalo sklopiti novi ugovor umesto raskinutog starog, ali u kojem bi osim Sjedinjenih Američkih Država i Rusije učestvovala i Kina.

„Tramp je ranije izjavljivao da navodno ima dokaze da Kina nije protiv toga. Njegove informacije odmah je negirao Peking, koji je saopštio da Kina apsolutno ne namerava to da učini“, rekao je Peskov.

On je istakao da Moskva shvata takav stav Pekinga.

Sammit NATO v Brюssele. Denь pervый - Sputnik Srbija
NATO odbacio predlog Rusije na moratorijum za rakete srednjeg i kratkog dometa

„Naš predsednik je takođe o tome više puta govorio. Stvar je u tome da ako govorimo o ruinama Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i potrebi da se nešto kompenzuje, onda ne treba postavljati samo pitanje učešća Pekinga. Pre svega, trebalo bi da se govori o zemljama Zapadne Evrope na čijoj teritoriji se takođe nalaze i rakete srednjeg i kratkog dometa“, objasnio je Peskov.

On je dodao da u tom smislu Rusiji najviše imponuje izjava predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji je o tome i govorio.

„Potreban je novi sporazum... Ne možemo da postojimo u uslovima vakuuma u kojem se ne reguliše tako važan deo teme stabilnosti sa stanovišta međunarodnog prava“, zaključio je portparol Kremlja. 

Sporazum o likvidaciji raketa

Drugog avgusta obustavljeno je dejstvo Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Početkom ove godine Vašington je saopštio da istupa iz tog sporazuma, optuživši Rusiju da ga narušava. Moskva je odbacila sve optužbe, a početkom jula predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Zakon o obustavljanju Sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala