Kako mala Crna Gora igra ključnu ulogu u NATO-u

© Foto : Ministarstvo odbrane Crne GoreVojska Crna Gora
Vojska Crna Gora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povodom 70. rođendana NATO-a i dve godine članstva Crne Gore u njemu, ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Podgorici Alison Kemp poručila je da Crna Gora „igra ključnu ulogu u ovom Savezu“.

Članstvo Crne Gore je, prema ocjeni ambasadorke, pokazalo da NATO nije zatvoreni klub, već da želi da proširi mrežu članstva na zemlje koje pokazuju volju da baštine zajedničke vrijednosti.

„Podržali ste Bosnu i Hercegovinu i Sjevernu Makedoniju u pripremi za članstvo“, napisala je između ostalog ambasadorka u autorskom tekstu, u kom se tvrdi da „Ujedinjeno Kraljevstvo i Crna Gora već duže od 200 godina stoje rame uz rame kao saveznici“, još od Napoleonovih ratova.

Analitičar Boško Vukićević za Sputnjik kaže da je „ocjena britanske ambasadorke u Podgorici da ’Crna Gora igra ključnu ulogu u NATO-u‘ u tolikoj mjeri apsurdna da bi neko mogao pomisliti da se radi o šali ili ’fejk njuzu‘, te da je istovremeno i ’toliko pretjerana, da može izazvati samo komičan efekat‘“.

NATO - Sputnik Srbija
NATO račun: Koliko balkanske države plaćaju da i one dožive „moždanu smrt“

„Ključnu ulogu u zapadnom vojnom Savezu, po samoj prirodi stvari, mogu igrati samo nekoliko njegovih najmoćnijih i najvećih članica, kao što su SAD, Turska, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo, dok ona zasigurno ne može pripasti jednoj od najmanjih i najsiromašnijih evropskih država kao što je Crna Gora“, kaže Vukićević.

Uzdrmani institucionalni stubovi Alijanse

U tom smislu naš sagovornik podsjeća da je prije svega nekoliko dana američki spoljnopolitički magazin „Nešenal interest“, istraživajući uzroke krize zapadne vojne Alijanse i predlažući metode za njeno prevazilaženje, objavio, kako kaže, vrlo interesantan članak u kom je iznio mišljenje da bi „NATO, kako bi opstao, morao zatvoriti vrata za nove i beznačajne članove“, poput Crne Gore ili Sjeverne Makedonije.

„Ovaj magazin tvrdi da su sami institucionalni stubovi zapadne vojne Organizacije ugroženi ulaskom malih beznačajnih članova koji su ekonomski siromašni, vojno slabi i za koje on smatra da ne zaslužuju neograničenu garanciju sigurnosti. U kontekstu pogrešnih strategija Alijanse, magazin je pomenuo ulazak Crne Gore, za koju je istakao da je politički turbulentna zemlja, sa beznačajnom postojećom armijom od 2.000 individua i minijaturnim BDP-om“, objašnjava Vukićević.

© AP Photo / Darko VojinovicNATO brodovi u luci Bar, Crna Gora
Kako mala Crna Gora igra ključnu ulogu u NATO-u - Sputnik Srbija
NATO brodovi u luci Bar, Crna Gora

U pomenutom članku, a za razliku od mišljenja britanske ambasadorke, kako dalje kaže naš sagovornik, tvrdi se da Crna Gora ne samo da nije ključna zemlja za NATO, već da njeno članstvo predstavlja bespotrebno provociranje i „stavljanje prsta u oko“ ruskom predsjedniku Putinu.

„U tom smislu, autor članka implicitno savjetuje NATO-u da se oslobodi članstva Crne Gore“, referiše Vukićević.

Sa druge strane, objektivnim i zdravorazumskim sagledavanjem stvari, kako dodaje ovaj analitičar, lako se može doći do zaključka da je ocjena američkog spoljnopolitičkog magazina bliža istini od one koju je saopštila britanska ambasadorka.

„No, ukoliko bi, iz nekog javnosti nepoznatog razloga, i bilo istine u ocjeni britanske ambasadorke, postavlja se pitanje — kakvo je realno stanje u vojnom savezu koji nakon sedamdeset godina postojanja svoju vitalnost mora da dokazuje na primjerima tako nejakih zamalja kao što su Crna Gora i Sjeverna Makedonija“, zaključuje sagovornik Sputnjika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala