Amfilohije odneo u Tiranu pomoć za pogođene u zemljotresu

© Foto : MitropolijaAmfilohije u Tirani
Amfilohije u Tirani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije posetio je Tiranu i odneo pomoć prikupljenu za ljude pogođene nedavnim razornim zemljotresom u Albaniji.

Mitropolit Amfilohije posetio je arhiepiskopa Tirane i cele Albanije gospodina Anastasija. Dvojica jerarha su se susreli u staroj zgradi Arhiepiskopije u Tirani, objavljeno je na sajtu Mitropolije.

Sastanak je upriličen na inicijativu mitropolita Amfilohija, a povodom razornog zemljotresa koji je nedavno pogodio Albaniju i koji je naneo veliku veliku materijalnu štetu i odneo više desetina ljudskih života.

Tim povodom je Arhiepiskopiji ostavljen i novčani prilog za unesrećene u ovom potresu.

U isto vreme jerarsi su, kako je saopšteno, u bratskom razgovoru razmenili stavove u pogledu savremenih izazova u pravoslavnoj Crkvi, osobito kad je u pitanju usložnjavanje odnosa među pomesnim pravoslavnim crkvama, izazvana odlukom Konstantinopoljske patrijaršije da raskolničkim grupacijama iz Ukrajine dodeli tomos o autokefalnosti.

Arhiepiskop Anastasije i mitropolit Amfilohije saglasili su se da trenutna situacija iziskuje svepravoslavno saborno rešenje.

Mitropolit Amfilohije je takođe upoznao albanskog arhiepiskopa sa problemima sa kojima se pravoslavna crkva suočava u Crnoj Gori povodom nastojanja crnogorskih vlasti da novim zakonom o slobodi veroispovesti ugroze ime, dostojanstvo, kontinuitet i imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih pravoslavnih eparhija u Crnoj Gori, osporavajući time osmovekovnu jurisdikciju Srpske pravoslavne crkve (Pećke patrijaršije) na prostoru Crne Gore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala