Američki Kongres protiv učešća Rusije u G7

© AFP 2023 / BERTRAND GUAYLogo grupe G7 u francuskom Bijaricu
Logo grupe G7 u francuskom Bijaricu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju u kojoj se protivi učešću Rusije u grupi G7.

Za rezoluciju je glasalo 339 članova Predstavničkog doma, 71 je bio protiv. Rezolucija nema pravnu težinu u Sjedinjenim Američkim Državama i ima karakter preporuke izvršnoj vlasti koja nije obavezna da poštuje rezoluciju.

U rezoluciji se izražava „neodobravanje“ članstva Rusije u G7 „sve dok ona ne počne da poštuje teritorijalni integritet suseda i poštuje standarde demokratskog društva“.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp obećao je ranije da će na sledeći sastanak lidera najmoćnijih država sveta G7, koji će biti održan 2020. godine, pozvati predsednika Rusije Vladimira Putina. On je rekao da bi format „osmorke“ sa učešćem Rusije bio mnogo efikasniji od „sedmorke“. Komentarišući Trampovu izjavu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva daje prednost drugim formatima.

Prošle nedelje je Peskov, odgovarajući na pitanje da li će se Rusija složiti da se vrati u G8 ukoliko dobije takav predlog, primetio da su ovde teško moguća hipotetička razmišljanja. Rusija je u više navrata negirala navode o mešanju u poslove drugih zemalja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala