Šta je Lukašenko poručio srpskom narodu

© AP Photo / Darko VojinovicAleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemojte da žurite i Srbija će postati zemlja koja će cvetati, potrudite se da zemlju ne okrenete naopačke, poručio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko srpskom narodu.

„Sreća se ne pravi napolju na ulicama, slušajte pre svega svoju pamet. U ovom ludom svetu, uz ovaj tempo, nemamo puno prijatelja, možda ih uopšte i nemamo, zato moramo da se oslonimo na svoju pamet, polazeći od svojih interesa“, rekao je on na konferenciji za novinare nakon sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Srpski narod, kako je rekao, ima puno interesa posle raspada zemlje, rata i bombardovanja koje je preživeo.

„Vi Srbi imate jednu zemlju i treba da je čuvate ne samo radi vas, već i vaših unuka“, poručio je Lukašenko.

On je naglasio i da Srbija ne sme da bude siromašna „i ne može, jer je to bogata zemlja sa narodom junakom“.

Kaže i da je video Beograd i da može da kaže — svaka čast i da je Srbija počela da se podiže sa kolena.

Podrška Srbiji na svim nivoima i u svim pravcima

Od Belorusije možete da računate na podršku na svim nivoima i u svim pravcima, poručio je Lukašenko, dodajući da se ne menja stav Belorusije po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije.

„Minsk je spreman i ubuduće da pruži Beogradu neophodnu podršku na različitim terenima, ne samo međunarodnim. Rekao sam Aleksandru, ako mi išta u bilo kojoj oblasti možemo da vam pomognemo, recite nam i obavezno ćemo to učiniti“, poručio je predsednik Belorusije i dodao da Srbija i Belorusija aktivno sarađuju u međunarodnim organizacijama.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Stajemo sa kupovinom oružja, kreće reforma vojske

Zahvalio je Vučiću na mogućnosti da poseti Srbiju, za koju kaže da je divna zemlja, kao i na veoma toplom dočeku.

Politički i ekonomski dijalog

Naglasio je da postoji intenzivan ne samo politički, već i ekonomski dijalog dveju zemalja.

„Srbija je ključni trgovinski i ekonomski partner Belorusije na Balkanu“, kazao je Lukašenko i dodao da Vučić daje značajan doprinos saradnji sa Belorusijom i da bez napora predsednika Srbije ne bi postojao takav nivo saradnje.

Lukašenko je naglasio da su srpski i beloruski narodi ujedinjeni istorijskim, duhovnim i kulturnim vezama i da se na njima zasniva prijateljstvo dveju zemalja.

Dodao je da Srbija i Belorusija imaju režim slobodne trgovine i da Belorusija pozdravlja nedavno potpisivanje sporazuma Srbije sa Evroazijskom ekonomskom unijom o slobodnoj trgovini.

Kaže da su on i Vučić konstatovali da nivo trgovinske razmene nije u skladu sa potencijalima i da je rešenje u saradnji.

Lukašenko je rekao da je malo pao nivo te razmene i da to može da se popravi, zato što se to dogodilo zbog nedovoljno aktivnog rada dveju vlada.

On je dodao da se već realizuju projekti za zajedničke proizvodnje, zatim se radi na investicionim projektima, među kojima su beloruski trolejbusi i autobusi, zatim na tome da se koriste bamper kamioni iz Belorusije u rudnicima u Srbiji, radi se na zajedničkoj proizvodnji beloruskih traktora i autobusa, vatrogasnih vozila...

Lukašenko je kazao da je pozvao Vučića da poseti Belorusiju kad god mu bude zgodno i obećao je dobar doček.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala