Putin: Zastareli stereotipi NATO-a ne mogu biti instrument za saradnju

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Približavanje NATO-a granicama Rusije predstavlja pretnju za bezbednost zemlje, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku o državnim nabavkama u odbrambenom sektoru za potrebe mornarice.

„Pre nego što počnemo sa radom, želeo bih da skrenem pažnju na činjenicu da se upravo ovih dana, 3-4. decembra, u Londonu održava samit NATO-a posvećen 70. godišnjici formiranja ove Alijanse“, rekao je Putin.

Predsednik je podsetio da je Alijansa stvorena kako bi se suprotstavila SSSR-u.

„Sada, kao što znate, Sovjetski Savez više ne postoji, nema Varšavskog pakta, odnosno vojnog pakta koji je stvoren kao odgovor na stvaranje NATO-a, ali NATO ne samo da postoji, već se i razvija. U trenutku njegovog stvaranja, u taj savez je ulazilo 12 država. Sada ih je već 29, a ukupni vojni rashodi zemalja Alijanse iznose više od 70 odsto ukupnih vojnih rashoda u svetu“, objasnio je ruski lider.

Zastareli blokovski stereotipi svojstveni NATO-u ne mogu biti instrument saradnje u svetu koji se brzo menja, izjavio je predsednik Rusije.

Blokovski stereotipi razmišljanja prethodnih godina ne mogu biti dobar instrument za pronalaženje i donošenje efikasnih odluka u uslovima savremenog sveta koji se brzo menjaju“, naglasio je ruski lider.

„Mi smo više puta izražavali spremnost za saradnju sa NATO-om, pokazivali spremnost za zajedničko suprotstavljanje stvarnim pretnjama, uključujući, kao što je poznato, međunarodni terorizam, lokalne oružane sukobe i opasnost od nekontrolisanog širenja oružja za masovno uništenje.“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala