Prestrojavanje u „normandijskoj četvorci“ — gde je tu Amerika?

© AP Photo / Bilal HusseinDejvid Hejl
Dejvid Hejl - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik državnog sekretara SAD za politička pitanja Dejvid Hejl saopštio je da su u toku razgovori o proširenju „normandijskog formata“.

„Vode se diskusije o pokušajima da se proširi (normandijski format)“, kazao je Hejl.

Prema njegovim rečima, SAD nisu deo tog formata, ali zemlja blisko sarađuje sa Francuskom i Nemačkom, koje su deo „normandijske grupe“.

Hejl nije precizirao da li će se format proširiti na račun SAD.

Samit lidera „normandijske četvorke“, koju čine Rusija, Ukrajina, Nemačka i Francuska, biće održan 9. decembra u Parizu.

Saradnja sa Rusijom?

SAD ne streme konfrontaciji sa Rusijom i otvorene su za saradnju, kada je to u interesu Vašingtona, kazao je Hejl.

„Mi ne težimo konfrontaciji u odnosima sa Rusijom. Otvoreni smo za saradnju sa Moskvom, kada je to u skladu sa našim interesima i interesima naših saveznika. Ipak, američka administracija će štititi nacionalnu bezbednost SAD i bezbednost naših saveznika kada Moskva pokuša da ih ugrozi. Mi sa Rusijom održavamo komunikaciju kada je reč o Siriji, Avganistanu, Ukrajini, Severnoj Koreji, kontroli u naoružanju, borbi protiv terorizma i drugim bilateralnim pitanjima“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, Vašington se pridržava „realnog pristupa“ u pogledu Moskve i u njoj vidi „odlučnog i energičnog“ rivala, koji ima „značajne sistemske i ekonomske slabosti“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala