Počinje samit NATO-a: Prva poruka upućena Rusiji

© AP Photo / Virginia MayoNATO Pravoslavnu crkvu smatra za neprijatelja...
NATO Pravoslavnu crkvu smatra za neprijatelja... - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO će odgovoriti na svaku vrstu napada na Poljsku ili baltičke zemlje, poručio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.

„Kroz prisustvo NATO snaga u Poljskoj i baltičkim zemljama šaljemo Rusiji veoma snažan signal. Ukoliko dođe do napada na Poljsku ili baltičke zemlje, cela Alijansa će odgovoriti“, rekao je Stoltenberg uoči samita NATO-a.

Stoltenberg je to izjavio za više listova, uključujući poljski dnevnik „Žečpospolita“, nemački „Zidojče cajtung“ i španski „Pais“.

NATO nema listu neprijatelja, ali će odgovoriti gde god to bude bilo potrebno, istakao je Stoltenberg.

SAD su ranije pozvale Tursku da podrži odbrambeni plan NATO-a za Baltik i Poljsku. Turska to do sada odbija, ističući da bi NATO Ankaru trebalo više politički da podrži u borbi protiv kurdske milicije u Siriji, podseća britanska agencija.

Stoltenberg je rekao da se ne protivi snažnijem odbrambenom stavu u EU, ali i dodao da nema smisla pokušavati da se NATO zameni. NATO puni 70 godina, a lideri 29 država-članica obeležiće taj jubilej danas i sutra u blizini Londona.

Britanska agencija konstatuje da treba očekivati žestoku raspravu oko pretnje Turske da će glasati protiv plana odbrane za Baltik i Poljsku ukoliko NATO ne prizna odrede Snage samoodbrane sirijskih kurda kao teroriste, što je malo verovatno, s obzirom da su oni pomogli u porazu DAEŠ-a.

Domaćin samita, britanski premijer Boris Džonson nada se da se Tramp neće osvrnuti na britanske izbore, što bi opozicija mogla da iskoristi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala