Obamina administracija kriva što je Turska kupila ruski PVO sistem

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaSistem za protivvazdušnu odbranu S-400 "Trijumf"
Sistem za protivvazdušnu odbranu S-400 Trijumf  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Administracija Baraka Obame kriva je što je Turska kupila ruski sistem za protivvazdušnu odbranu S-400, izjavio je američki predsednik Donald Tramp.

Obamina administracija je obećala Turskoj rakete ’Patriot‘, ali im nije prodala rakete. Nije ih isporučila Turskoj. A nakon nekog vremena Turska je kupila ruske sisteme“, rekao je Tramp na konferenciji za novinare na samitu NATO-a u Londonu.

„I znate da je Turska kupila veliki broj F-35 za milijarde dolara. Nije ih kupila od Rusije ili Kine, jer su Turskoj potrebni najbolji avioni na svetu. Kupili su ih za milijarde dolara“, istakao je Tramp.

Kupovina najnovijih ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 izazvala je krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država. Isporuka ruskih sistema Turskoj započeta je sredinom jula. Prema Erdoganovim rečima, S-400 će biti u potpunosti operativan u aprilu 2020. godine. Vašington je zahtevao da se sporazum obustavi i da se umesto njih nabave američki sistemi „Patriot“. U slučaju odbijanja, Vašington nije isključio mogućnost odlaganja ili poništavanja prodaje Turskoj najnovijih američkih lovaca F-35, ali je Turska odbila da učini ustupke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala