Novi kurcšlus: Priština seče žice sa Srbijom i kači se na Tiranu

© Sputnik / Yuriy Lashov / Uđi u bazu fotografijaDalekovod
Dalekovod - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zvanična Priština je započela odvajanje iz elektrosistema Srbije, s ciljem da postane samostalna članica evropske energetske unije. To je odmah izazvalo novi politički kurcšlus na relaciji Beograda i Prištine.

Kosovska elektromreža (KOSTT) potpisala je sa albanskim Operatorom prenosnog sistema (OST) sporazum o uspostavljanju kosovskog energetskog regulatornog bloka u Tirani. To znači da Priština namerava da se odvoji od Elektromreže Srbije (EMS), ali i da je u pitanju neophodan korak ka eventualnom prijemu u ENTSOE, organizaciju koja praktično predstavlja evropsku energetsku uniju.

Ne treba ni da čudi pokušaj Prištine. Do sada su neuspešno probali da postanu član Uneska, Interpola, EBU, odnosno Evrovizije, Intraevropske organizacije poreskih administracija... Potrebno je nečim prekratiti tu crnu seriju, na koju je pre neki dan pečat stavilo još jedno, sedamnaesto u nizu, povlačenje priznanja samoproglašenog Kosova. Pre desetak dana to je uradio Nauru, a samo koji dan ranije i Gana.

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaProšlogodišnjem strujnom udaru Prištine i dobrog dela Evrope Srbija je odolela
Novi kurcšlus: Priština seče žice sa Srbijom i kači se na Tiranu  - Sputnik Srbija
Prošlogodišnjem strujnom udaru Prištine i dobrog dela Evrope Srbija je odolela

Da li nam i Evropa sprema strujni udar znaćemo verovatno u aprilu kada bi Evropska mreža operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSOE) trebalo da se izjasni da li će takozvano Kosovo primiti u svoje članstvo. Čine ga 43 operatora prenosnog sistema električne energije iz 36 zemalja Evrope, koji bi glasanjem mogli da postignu ono što prištinska delegacija nije mogla da izbori u briselskim pregovorima.

Priština već pokušavala da se odvoji

I prošle godine u ovo vreme dešavalo se nešto slično s istim ciljem da se KOSTT odvoji od Elektromreže Srbije, čime bi se prekinulo snabdevanje severa Kosova i Metohije strujom. Tada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio na protivpravnost odluke i u slučaju njenog donošenja najavio žalbe, ali i to da je Srbija neće primeniti.

Izvršni direktor KOSTT-a Iljir Šalja ovoga puta, međutim, smatra da potpisivanje sporazuma KOSTT-a i OST-a znači i početak njegove primene u aprilu 2020. godine. Priča je, dakle, najmanje energetska, a pre svega politička. Odmah je usledilo reagovanje Beograda: Srbija je vlasnik i graditelj elektromreža na Kosovu i Metohiji, o čemu ima nebrojano dokaza i energetska „velika Albanija“ nikada neće postojati.

Da je problem političke prirode ne krije ni ENTSOE. Još polovinom prošle godine pozvao je na političko rešenje spora kako bi se obezbedilo dugotrajno rešenje problema.

Srbija je kontrolna oblast

Stručnjaci za tu oblast, objašnjavajući tehnički deo ove slagalice, rekli su Sputnjiku da se Kosovo nalazi u regulatornom bloku koji čine Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija, gde Srbija kao članica predstavlja kontrolnu oblast.

© Fotolia / peerawat444Kosovo bi da se odvoji od Elektromreže Srbije i spoji sa Albanijom
Novi kurcšlus: Priština seče žice sa Srbijom i kači se na Tiranu  - Sputnik Srbija
Kosovo bi da se odvoji od Elektromreže Srbije i spoji sa Albanijom
Kosovo već godinama radi na tome da postane kontrolna oblast i jedan od koraka da bi to ostvarili je i da imaju taj regulatorni blok koji su napravili sa Albanijom. Potpisivanjem ovog sporazuma, postajući potkontrolna oblast, praktično su napravili taj korak o kojem je albanski OST iz Tirane kao član ENTSOE obavestio tu organizaciju.

ENTSOE ne može da utiče na to ko će sa kim sklapati sporazume, ali odlučuje da li neko ispunjava uslove za prijem u članstvo. Srbija je do sada uspela da se odupre tome, a da li je ovaj sporazum znak da ovoga puta u Prištini imaju dovoljnu podršku jakih igrača koji odlučujuće utiču na broj onih koji glasaju, videćemo najverovatnije u aprilu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala