Pompeo: Kineska 5G mreža može da dovede do masovne krađe ličnih podataka

© REUTERS / Jason LeeLogo kompanije "Huavej" na Sajmu mreže 5G u Pekingu
Logo kompanije Huavej na Sajmu mreže 5G u Pekingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio je evropske partnere da bi 5G mreža kineskih kompanija „Huavej“ i ZTE mogla da dovede do masovne krađe ličnih podataka u Evropskoj uniji (EU) i ugrozi vitalnu infrastrukturu, a zvaničnom Pekingu nije trebalo puno vremena da uzvrati rečima da su pitanju „otrovne laži”.

Pompeo je u članku za portal „Politiko“ naveo i da kompaniju „Huavej“ optužuju za špijunažu u Češkoj, Poljskoj i Holandiji, krađu intelektualne svojine svojih konkurenata u Nemačkoj, Izraelu, Velikoj Britaniji i SAD, kao i za korupcionaške radnje u Alžiru, Belgiji i Sijera Leoneu.

Američki državni sekretar pozvao je EU da se osloni na sopstvene kompanije, kao što su „Erikson“ i „Nokija“, ili na južnokorejski „Samsung“.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing smatra da su optužbe Vašingtona neosnovane.

U čemu je tajna kineskog uspeha... - Sputnik Srbija
Zapad nema odgovor na kineski ekonomski izazov

Hua Čunjing kaže da je Peking nebrojeno puta postavljao pitanja u vezi sa tim tvrdnjama, ali da od Amerikanaca nikada nije dobio odgovor, jer, kako kaže, oni nemaju odgovor.

Nijedna država, kompanija, ili lice ne mogu da iznesu dokaze da „Huavej“ za njih predstavlja bezbednosnu pretnju, poručila je portparolka.

Ona je napomenula i da su Sjedinjene Američke Države te koje, u skladu sa donetim zakonima, od internet-kompanija traže lične podatke korisnika.

To je već javna tajna, zaključila je ona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala