FBI ne može da zaustavi rusku konkurenciju

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaDmitrij Peskov
Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kremlj ne veruje da američki Federalni istražni biro (FBI), koji upozorava na opasnost od ruskih aplikacija, može da zaustavi konkurentne proizvode IT kompanija iz Rusije, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„To je ruski proizvod, spomenuti su neki programi koji su u okviru slobodne konkurencije ispred drugih sličnih proizvoda i koji brzo zauzimaju pozicije u odgovarajućim segmentima tržišta, uključujući i tržište stranih aplikacija. Da li se ta konkurencija može obustaviti sličnim odlukama FBI? Mislim da ne. Konkurentni proizvodi će svejedno biti traženi“, rekao je Peskov, komentarišući saopštenja da FBI smatra bezbednosnom pretnjom aplikacije koje su proizvedene u Rusiji.

Peskov je prokomentarisao i pitanje zaštićenosti na internetu, istakavši da Rusija ne stremi da se ogradi na internetu od bilo koga.

„Rusija se nije ograđivala ni od koga ni na internetu niti u bilo čemu. Na internetu se nemoguće ograditi od bilo koga, a u ovom slučaju nemamo takav zadatak ni takve namere, a o tome je više puta govorio naš predsednik. Rusija na tom polju ostaje potpuno otvorena“, objasnio je on.

Dodao je da odluka o proizvodnji softvera za smartfone nije identična „ograđivanju“, nego je povezana sa „antimonopolnim aktivnostima“, što se praktikuje širom sveta.

Ruski hakeri

On se osvrnuo i na optužbe o umešanosti „ruskih hakera“ u objavljivanju dokumenata o pregovorima Velike Britanije i SAD, rekavši da Zapad koristi termin „ruski hakeri“ kao fetiš za skretanje pažnje sa sopstvenih problema.

„To je uobičajen termin i koriste ga kao fetiš za skretanje pažnje sa sopstvenih problema. To je veoma zgodno za demonizaciju, za skrivanje svojih problema — iskoristiti taj fetiš, zastrašivanje u vidu ruskih hakera. Mi smo se više puta susretali sa tim i zbog toga se odnosimo prema tome sa određenom dozom ironije. To je nemoguće ozbiljno komentarisati“, istakao je Peskov.

On je dodao da takve optužbe po pravili nisu argumentovane niti potvrđene.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala