Erdogan: Odnosi sa Rusijom važni, ali oni nisu alternativa odnosima sa NATO-om

© REUTERS / YVES HERMANZastave zemalja-članica NATO-a podignute za samit u Londonu
Zastave zemalja-članica NATO-a podignute za samit u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je jedan od glavnih partnera Turske, ali odnosi sa njom nisu alternativa odnosima sa NATO saveznicima, izjavio je turski lider Redžep Tajip Erdogan.
„Očekuje se da će odnosi sa Kinom i Rusijom biti na dnevnom redu samita NATO-a u Londonu. Mi održavamo konstruktivnu saradnju zasnovanu na međusobnom razumevanju sa Kinom. Rusija je takođe jedan od vodećih partnera na međunarodnom planu. Ali odnosi sa njom i drugim zemljama nisu alternativa našim odnosima sa saveznicima, već naprotiv, njihova dopuna“, rekao je Erdogan novinarima pre odlaska u London na samit NATO-a.

On je napomenuo da Turska ima mnogostranu spoljnu politiku sledeći svoje prioritete koji proizilaze iz njenog geografskog položaja. Prema njegovim rečima, „bezbednosni štit“ koji pruža NATO, veoma je važan za Tursku.

„Ali takođe je jasno da Alijansu treba obnoviti... NATO mora da deluje mnogo odlučnije i efikasnije, posebno u slučaju pretnji terorističkih organizacija“, dodao je turski predsednik.

Bojkot planova NATO-a za zaštitu Poljske i Baltika

Turska neće podržati plan NATO-a za zaštitu Poljske i baltičkih država ako Alijansa ne prizna Snage samoodbrane sirijskih Kurda kao terorističke, rekao je Erdogan.

Vojnici prolaze pored američke vojne opreme koja je stigla u okviru misije NATO-a u Poljskoj - Sputnik Srbija
Turska odbila da podrži plan NATO-a o „zaštiti“ od Rusije
„Juče sam razgovarao sa predsednikom Poljske. On je rekao da treba da se složimo sa Poljskom i baltičkim zemljama. Rekao sam: sa zadovoljstvom, zašto ne. Ali, ako naši prijatelji iz NATO-a ne budu priznali za teroriste one terorističke organizacije koje mi smatramo terorističkim i protiv kojih se borimo, bićemo protiv svih koraka koje bude preduzimao NATO“, naglasio je turski predsednik.

Na samitu NATO-a u Varšavi u julu 2016. godine odlučeno je da se u Litvaniju, Letoniju, Estoniju i Poljsku rasporedi po jedan međunarodni bataljon NATO-a. Njihovo formiranje preuzele su na sebe Velika Britanija, Nemačka, Kanada i Sjedinjene Američke Države. Tada je, takođe, saopšteno da će 2016. godine ove bataljone činiti trupe iz Nemačke, Norveške, Holandije, Belgije, Luksemburga, a sledeće — vojnici iz Hrvatske i Francuske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala