Amerika smislila „demokratski“ rasplet: Neka narod odluči da je Kosovo nezavisno!

© AP Photo / Visar Kryeziu / Zastave, Kosovo, Amerika
Zastave, Kosovo, Amerika - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Cilj Amerike je da se pitanje nezavisnosti Kosova, to jest otcepljenje i odvajanje od Srbije verifikuje narodnim plebiscitom — referendumom.

Američki ambasador na Kosovu i Metohiji Filip Kosnet iznenadio je mnoge izjavom da konačni dogovor Prištine i Beograda treba da bude prihvaćen i od naroda, a ne samo od „nekolicine“ političara.

Šta to hoće Amerika

Bivši diplomata Zoran Milivojević za Sputnjik kaže da je cilj Amerikanaca da priznanje Kosova preko referenduma dobije pun legitimitet, a ne samo legalitet.

„Dakle, oni hoće da Srbi definitivno kao narod, a ne samo kao vlast, prihvate ’činjenicu‘ da su izgubili Kosovo. Zato je Amerikancima potreban plebiscit u formi referenduma ili nekog drugačijeg narodnog izjašnjavanja“, objašnjava Milivojević.

Prema njegovim rečima, cilj Amerike je da se pitanje nezavisnosti Kosova, a samim tim i otcepljenje i odvajanje od Srbije — verifikuje.

Vašington želi da se spreči otvaranje srpskog nacionalnog pitanja, to jest da se sa nezavisnim Kosovom to pitanje zatvori i da se tako srpski narod izjasni o novim granicama na Balkanu, o novoj, takozvanoj realnosti“, rezonuje Milivojević.

On podseća da bi na taj način Amerika zakucala kosovsko pitanje, to jest nezavisnost, jer bi iskoristila „visok stepen demokratije“ kao princip za zaštitu kosovske nezavisnosti.

Zakucavanje nezavisnosti

„Ukoliko bi se priznanje Kosova svelo samo na lidere i neku vlast to bi moglo da bude podložno promenama i uvek bi moglo da se na ovaj ili onaj način ospori. Međutim, ako bi se građani izjasnili na način kako sugeriše američka strana, Amerikanci bi definitivno zatvorili projekat koji je započet 1999. godine NATO bombardovanjem SRJ. Zatvorili bi i priče o novim granicama na Balkanu“, ističe Milivojević.

Naš sagovornik tvrdi da Amerika na neki način stavlja Srbiju pred svršen čin tim planom, jer posle takvog plebiscita Beogradu bi bile vezane ruke.

Milivojević napominje da Amerikanci vrlo perfidno rade na tom projektu i da je samo pitanje da li i kako će uspeti da nateraju i Srbiju na taj scenario.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala