Zaharova: Jedna „ruska oblast" je bila u sastavu Ukrajine i nije joj se dopalo

© Sputnik / Vitaly Belousov / Uđi u bazu fotografijaOficialьnый predstavitelь ministerstva inostrannыh del Rossii Mariя Zaharova vo vremя brifinga v Moskve
Oficialьnый predstavitelь ministerstva inostrannыh del Rossii Mariя Zaharova vo vremя brifinga v Moskve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jednoj „ruskoj oblasti“ nije se dopalo u sastavu Ukrajine, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući izjavu potpredsednika Vlade Ukrajine za evropske i evroatlantske integracije Dmitrija Kulebe o spremnosti Kijeva da „prisvoji nekoliko ruskih oblasti".

„Jedna ruska oblast već je bila u sastavu Ukrajine i nije joj se tamo svidelo“, rekla je Zaharova.

Ukrajinski oligarh Igor Kolomojski - Sputnik Srbija
Ukrajinski vladar iz senke: Rusija će dati 100 milijardi dolara za obnovu zemlje

Ranije se predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin osvrnuo na pokušaje ukrajinske delegacije da prekinu govor ruskog predstavnika na forumu o pitanjima manjina UN u Ženevi, rekavši da nacionalizam i ugnjetavanje malih naroda može dovesti do raspada Ukrajine

Nakon toga je Kuleba izjavio da je Ukrajina spremna da prisvoji nekoliko ruskih oblasti „zbog uspostavljanja istorijske pravde, demokratske uprave i uvođenja evropskih standarda života“.

Ruski general-major Sergej Lipovoj je izjavio da je saopštenje Kulebe „neumesno“, jer su mnoge oblasti koje je Ukrajina dobila u sovjetsko vreme u početku pripadale drugim zemljama. 

„Kada je reč o istorijskoj pravdi o kojoj govori ukrajinski potpredsednik Vlade, mogu reći da je Ukrajina dobila ogroman broj teritorija zahvaljujući velikodušnosti sovjetske vlasti, koju toliko mrze. Pa kada mrzite, onda dajte Lvovsku oblast Poljskoj, Zakarpatsku oblast Mađarima i Slovacima, a Černivačku oblast — Rumunima. Sve te zemlje su 40-ih godina ušle u sastav SSSR-a, a ne Ukrajine“, objasnio je Lipovoj.

Krim je postao ruski region posle referenduma održanog u martu 2014. godine, na kojem se ogromna većina građana Krima i Sevastopolja izjasnila za ujedinjenje sa Rusijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala